27. julija 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Foto Duško

7 min read

Malce drugačen test pametnega telefona Huawei Mate 50 Pro.

Miran Varga

Tale zapis bi se lahko začel tudi v slogu »Nekoč je, za devetimi gorami in devetimi vodami, živel mož …«. Foto Duško je bil namreč lik iz moje mladosti, fotograf v majhnem gorskem mestecu. Seveda dolgo pred dobo interneta in obsedenostjo malodane vsakega posameznika s fotografiranjem in beleženjem sveta okoli sebe. Bržkone Dušan, ki s(m)o ga vsi klicali Duško, je bil tehnik in umetnik.

Kaj ima to opraviti s telefonom Huawei Mate 50 Pro, vprašate? Veliko, imata namreč več podobnih lastnosti. Kdo je torej bil »foto Duško«?

Mate 50 Pro je eleganten telefon.

Za vse, ki ga niste poznali, je bil vedno nasmejan možakar. Tudi malce zaobljen, pač, s trebuščkom. In take, malce baročne linije ima tudi Huawei Mate 50 Pro. Ugajajo zaobljeni robovi, čeprav sam nisem ravno mnenja, da telefoni potrebujejo ukrivljene zaslone. A stekleno ohišje ima svoj čar, čeprav je izbira barv tudi na ta račun precej omejena – lahko ga dobite v »vedno črni« Duško barvi ali nič kaj izstopajoči srebrni barvni kombinaciji. Na slovenskem tržišču pa »najbolj odbita« različica, odeta v oranžno barvo, pri kateri so uporabili vegansko usnje, ne bo naprodaj. Je pa, vsaj zame, in verjetno vse umetnike, najlepša. Kot je pri najnovejših mobilnih pametnjakovičih že v navadi, vitko linijo telefona poruši sistem hrbtnih kamer. No, pri »tovarišu« Huawei Mate 50 Pro to lažje sprejmemo, saj je sklop kamer resnično vrhunski, to, da so odete v krožno postavitev pa stvar okusa. Utemeljitev glede simetrije in opis Space Ring Design pa je marketinška zgodbica za otroke. A tudi originalni Duško je znal povedati prenekatero zgodbico, tudi takšno – za otroke.

Slika kot se šika

Najbolj zaželena lastnost fotografa je seveda to, da zna zajeti – in v nekih preteklih časih tudi razviti – lepe fotografije. Kitajski tovariš to delo obvlada, podobno kot ga je obvladal Duško, pač upoštevaje tehnološke omejitve pred pol stoletja. Duško je rad menjal fotoaparate/objektive in se igral z zaslonko. In prav to je tudi odlika Mate 50 Pro.

Huawei s tem telefonom zopet dokazuje, da želi biti del revolucije v mobilni fotografiji. Huawei Mate 50 Pro se ponaša z res naprednim sklopom kamer na hrbtni strani. Med njimi izstopa glavna kamera z 10-stopenjsko fizično spremenljivo zaslonko na intervalu med f/1,4 in f/4.0. Pametno prilagajanje zaslonke obenem zagotovi, da je zajem svetlobe pri samodejnem načinu usklajen s prizorom in scenarijem fotografiranja, medtem ko ima uporabnik v ročnem načinu, zelo nazorno poimenovanem »Pro«, možnost prilagajanja globinske ostrine. Gre za mobilnik, nad katerim bi bil Duško očaran, saj omogoča obilo kreativnega ustvarjanja – in to ne zgolj programske sorte, kot je danes v navadi. Koliko pik, vprašate? To ni ključen podatek, kot bi vas opomnil že Duško, a senzor ločljivosti 50 milijonov pik zajame sleherno podrobnost.

Največji adut – odlične kamere.

Poleg glavne kamere navduši še periskopska kamera s 3,5-kratno optično povečavo in 64 megapikami ločljivosti ter zmožnost kar 200-kratne (sicer digitalne) povečave, ki lahko približa še tako oddaljen motiv – takšnega, ki ga je lahko Duško uzrl le z daljnogledom, ni pa ga mogel zajeti kot njegovi italijanski kolegi (t. i. paparazzi). Poleg senzorja globine ima na hrbtni strani svoje mesto še ultra širokokotna kamera, ki se izredno dobro izkaže tudi med bližinsko (makro) fotografijo. Sposobna je namreč razkriti podrobnosti iz drobnega sveta, npr. kapljico rose ali prašne delce na površini, z izjemno ostrino.

Fotografsko izkušnjo kar najlepše zaokroži sama aplikacija za fotografiranje, ki je izjemno posrečena – začetnikom omogoča nadvse enostavno »škljocanje«, profijem pa igranje z nastavitvami. Da, tudi »punčkaste« funkcije lepotičenja, ki vplivnicam in vplivnežem prihranijo ogromno časa (in bržkone živcev), ne manjkajo. V bistvu nisem prepričan, kako bi Duško doživljal sodobno fotografijo (gospod je namreč že pokojni), a ugibam, da bi se večkrat prekrižal. A se pomoči algoritmov umetne inteligence tudi razveselil vsakič, ko bi ga gospodične in gospe nagovarjale k še bolj »izstopajoči« portretni fotografiji – to kitajski tovariš res obvlada.

Prav tako bi se zagotovo pridušal, da Mate 50 Pro dela najlepše fotografije med pametnimi telefoni, sploh ko gre za fotografiranje v mraku ali ponoči ali pa kreativno izražanje z igro svetlobe. Slednje je pred kratkim ugotovil tudi DxOMark, nekakšen alfa in omega, ko gre za številčno ocenjevanje fotografskih (in drugih) zmogljivosti sodobnih mobilnikov, ter mu prisodil oceno 149 in oznako »Gold kamera«. Tako visoke ocene ni dobil še noben drug mobilnik, z vrha lestvice je torej fotografsko navdahnjeni tovariš izrinil »bratranca« HONOR Magic4 Ultimate in programsko nabritega tekmeca Google Pixel 7 Pro.

Vem, veliko sem zapisal o fotografiji, kaj pa video? Brez skrbi, tudi video posnetki visokih ločljivosti so podobno dih jemajoči, zato se bo sicer razkošno odmerjena shramba (pomnilnika ROM je dobrih 256 gigabajtov) hitro polnila. Zelo dobrodošla je tudi tehnologija optične stabilizacije slike, posebej v primerih, ko imamo opravka s pravo akcijo.

Delovni stroj

Za fotografa je fotoaparat orodje. Podobno kot je pametni telefon najpomembnejše orodje sodobnega slehernika – je njegov osebni digitalni pomočnik. Torej si od sodobnega mobilnika vsi želimo lastnosti bistrega strežaja – zanesljivosti, zagotavljanja zasebnosti, malodane branja misli in drobnih pozornosti, ki delajo razliko. Vse to Mate 50 Pro ima.

Zmogljivosti je v izobilju. Zanje poskrbi osemjedrni procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G. Vas (z)moti oznaka 4G na koncu? Mene tudi! Nadvse. Zastavonoša katerekoli znamke bi si v letu 2022 zaslužil povezljivost v omrežja prihodnosti, omrežja 5G. Zakaj je torej Mate 50 Pro ne premore, če pa Huawei obvlada postavljanje baznih postaj, anten in podatkovnih centrov za omrežja 5G?! Zaradi ameriške kaprice, beri blokade tehnoloških konkurentov. In tako je moral Qualcomm kitajskemu partnerju dostaviti »malce pohabljenega hitrega zmaja«. Torej pregrešno hiter procesor »z napako«. Nič ne de, povprečni uporabnik tega manka danes niti ne bo opazil, čez dve leti, ko bodo omrežja 5G vseprisotna, bo pa tako ali tako kupil že nov telefon. Menim, da je nekako v tej smeri potekalo tudi razmišljanje razvojnikov, sicer si težje razlagam, zakaj niso v tovariša vgradili platforme, sposobne 5G-povezljivosti. No, pa saj tudi originalni foto Duško ni imel na razpolago najnovejše tehnike, a je vseeno ustvarjal nadpovprečne izdelke.

Ne razumite me napak – Mate 50 Pro je fantastično zmogljiv in odziven telefon. Delo z njim je v veselje, saj je 6,74-palčni OLED-zaslon nadvse odziven, hvali se namreč s 120 Hz osveževanjem slike in 300 Hz vzorčenjem dotika. Slika je vrhunska, živobarvna, ločljivost pa spodobnih 1212 x 2616 pik. Ker zaslon podpira tudi prikaz slike v tehniki HDR, boste večkrat mnenja, da je slika na telefonu celo višje kakovosti, kot če jo gledate na (povprečnem) računalniškem zaslonu ali televizorju.

Ima pa Mate 50 Pro še par odlik, nad katerimi bi se navduševal tudi Duško. Ena teh je vodoodpornost po standardu IP68, kar je vedno dobrodošla lastnost pri tehničnih izdelkih. Druga pa je hitro polnjenje – tako žično kot brezžično. Brezžično polnjenje z močjo 50W je občudovanja vredno, zato je malce presenetljivo, da elektroni prek žice skačejo zgolj s 66W (celo nekateri drugi hišni modeli Huaweija so že presegli stotico) – a tudi Duško je rad dobro jedel in je pri tem hitel le, če je bilo res potrebno. In če je bilo treba delati (beri: potovati in fotografirati), je hrana lahko tudi malce počakala. Tudi Mate 50 Pro je, če je sila, izjemen asket: premore namreč inovativen način varčevanja z energijo, poimenovan SuperEnergy Boosting. Ko napolnjenost baterije pade na vsega en odstotek, poskrbi za tri ure pripravljenosti ali 12 minut klicev. Poznate še kak novodobni telefon, ki to zmore?

Prijeten sogovornik

Duško je bil prijeten sogovornik, dobro se je razumel z vsemi. To želi postati tudi Mate 50 Pro, ki pa mora za kaj takega obračunati z nekaterimi ovirami iz preteklosti. Kako zelo je Huawei bolela odločitev, da se mora odpovedati Googlovim aplikacijam in storitvam, ni treba razlagati. A so kitajski inženirji našli obvod. Sprva ni bil lep, niti uradno »sankcioniran«, 20 ne prav lahkih korakov so se lotili le »hekerji po srcu«. Po novem pa je dovolj zgolj namestitev aplikacije Gspace iz tržnice AppGallery in že je »stric Google« nazaj na Huawei telefonu v vsej svoji Androidni veličini. Toplo priporočam.

Namestitev aplikacije Gspace in že se “Googlov” svet vrne na Huawei telefon. Hitro in enostavno.

Huawei Mate 50 Pro nudi nadgrajeno in celovito izkušnjo dostopa do širokega seznama priljubljenih globalnih in lokalnih aplikacij v novem operacijskem sistemu EMUI 13. Po zaslugi ekosistema Huawei s trgovino AppGallery, izboljšane storitve iskanja in še nekaterih drugih in nadvse uporabnih možnosti, pravzaprav ni več aplikacije, ki ne bi delovala na novem pametnem telefonu. Kar je vsekakor pohvalno.

Posodi mi jurja …

Ko je Slovenija prevzela valuto evro, sem v enem izmed svojih uvodnikov zapisal, da verjetno nikoli več ne bom slišal izraza »posodi mi jurja«. No, pa sem potem vendarle ga. Takrat si tudi nisem predstavljal, da bodo telefoni postali tako drage »igrače«. A ker opravljajo vlogo več naprav – fotoaparata, večpredstavnostnega predvajalnika, navigacijske naprave in celo računalnika, nas visoke cene ne smejo čuditi. Kitajski foto Duško sodi med zastavonoše, torej v razred, kjer cene brez sramu pogledujejo tudi proti dvema tisočakoma in čez. V tej luči je znesek 1.299 evrov, kolikor znaša priporočena prodajna cena Mate 50 Pro, celo znosen, še znosnejšega pa ga bodo verjetno naredile paketne ponudbe mobilnih operaterjev.

In duh foto Duška živi naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.