26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

5G je realnost

3 min read

Ste morebiti letos kupili nov pametni telefon? Vsak drugi se je že sposoben povezati v mobilno omrežje 5G – tudi vaš? No, seveda rabite tudi ustrezen signal. Dobra novica: omrežja 5G se uveljavljajo hitreje kot predhodne generacije. Več kot 230 mobilnih operaterjev po svetu je do oktobra letos že uvedlo komercialne storitve 5G. Celotna industrija telekomunikacij je postavila več kot tri milijone baznih 5G-postaj, ki s signalom oskrbujejo več kot 700 milijonov naročnikov.

Telekomunikacijski operaterji še vedno večino prihodkov ustvarijo iz naslova potrošniških storitev. Omrežja 5G postajajo vse bolj razširjena, vrhunska izkušnja, ki jo omogočajo, pa spodbuja nove premike v vedenju potrošnikov, vključno z močnim porastom podatkovnega prometa, kjer prednjači predvsem video visoke ločljivosti. Nove mobilne aplikacije, ki izkoriščajo večje hitrosti in manjšo zakasnitev omrežij 5G, so podvojile povprečno porabo podatkov na uporabnika (DOU) in povečale povprečni prihodek na uporabnika (ARPU) za 20 do 40 %, kar prispeva k stalni rasti prihodkov operaterjev.

Omrežja 5G pospešeno dvigajo prihodke operaterjev.

Tehnologije 5G so bile tudi v ospredju globalnega dogodka Global Mobile Broadband Forum 2022, ki ga je skupaj s svojima industrijskima partnerjema, združenjema GSMA in GTI, gostilo podjetje Huawei v Bangkoku na Tajskem. Udeleženci smo imeli kaj videti.

»5G se uveljavlja hitreje kot predhodne generacije mobilnih omrežij. V vsega treh letih je opazen velik napredek pri uvajanju novih omrežij, razvoju potrošniških storitev in industrijskih aplikacij,« je svoj nagovor začel Ken Hu, rotirajoči predsednik družbe Huawei, in nadaljeval: »5G je na prehitevalnem pasu. Vsi bi morali biti ponosni na napredek, ki smo ga dosegli. Lahko pa storimo še več za povečanje vrednosti tehnologij 5G. S sodelovanjem bomo lahko dosegli poln potencial omrežij 5G in razširitev na področji, kot sta računalniški oblak in sistemska integracija. Skupaj lahko pospešimo razvoj omrežij 5G, aplikacij in industrije kot celote.«

5G za posel
Nov vir rasti prihodkov operaterjev, ki so že uvedli omrežja 5G, postajajo poslovne aplikacije (B2B), saj ustvarjajo precejšnjo vrednost v panogah, kot so energetika, proizvodnja in transport. Leta 2021 so, na primer, kitajski operaterji ustvarili več kot 500 milijonov evrov novih prihodkov iz naslova več kot 3000 industrijskih 5G-projektov. Še več, ti projekti so v nadaljevanju ustvarili še 10-krat več prihodkov iz povezanih podatkovnih storitev in integriranih storitev IKT. B2B 5G aplikacije imajo vsekakor potencial, da postanejo najhitreje rastoči vir prihodkov za operaterje. 5G jim omogoča vzpostavitev novih scenarijev rabe storitev, aplikacij in poslovnih modelov, kar posledično omogoča priložnost za rast brez primere v industriji.

5G bo številnim industrijam prinesel prebojne rešitve.

Gradnja omrežij za boljšo uporabniško izkušnjo
Poleg razširitve pokritosti bo veljalo mobilna omrežja prihodnosti zgraditi na način, ki optimizira različne vrste uporabniških izkušenj. Kitajski operaterji so, denimo, optimizirali svoja omrežja za aplikacijo TikTok in druge priljubljene video storitve. Pri tem so začetno zakasnitev zmanjšali za 50 % posledično pa je video izkušnja postala bolj tekoča, količine prenesenih podatkov so se podvojile, višja kakovost storitev pa je privabila tudi nove uporabnike 5G-storitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.