26. septembra 2023

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Slovenci in moderno plačevanje

3 min read

Skoraj polovica anketiranih Slovencev na potovanjih v tujini plačuje s plačilnimi karticami ali pametnimi napravami. To je pokazala Visina raziskava Potovalne in plačilne namere 2022, ki zajema osem trgov srednje in vzhodne Evrope, vključno s Slovenijo.

Potovanja v tujino so pogosto neločljivo povezana s plačili v drugih valutah, kjer pa imajo potrošniki na voljo različne načine plačevanja. Skoraj polovica anketiranih (49%) Slovencev na potovanjih v tujini uporablja brezstični način plačevanja s plačilnimi karticami, skoraj desetina na potovanjih v tujini uporablja tudi brezstično plačevanje s pomočjo naprav kot sta pametni telefon ali pametna ura. Ta trend se je razvil v času pandemskih omejitev, ko so se potrošniki množično obrnili k spletnemu nakupovanju in brezstičnim plačilom, te navade pa so se prijele in ostajajo v plačilnih preferencah tudi na potovanjih v tujino.

Skoraj dve tretjini anketirancev iz Slovenije ocenjujeta, da sta med potovanjem v tujini glavni prednosti plačevanja s plačilnimi karticami hitrost in priročnost, več kot polovica pa jih prednost vidi v tem, da ni potrebe po lokalni denarni valuti. Pri plačevanju posameznih storitev v tujini anketiranci iz Slovenije po plačilnih karticah v največji meri posegajo na bencinskih servisih, pri nakupovanju v trgovskih centrih, ter za nakupe izdelkov vsakdanje potrošnje.

»Opažamo, da se Slovenci na potovanjih v tujino skoraj v enaki meri zanašajo na plačevanje s karticami in mobilnimi napravami kot na gotovino. Da jim brezgotovinski načini plačevanja najbolj ustrezajo, je navedla skoraj polovica državljanov Slovenije. Zahvaljujoč inovativnemu in zaupanja vrednemu globalnemu omrežju Visa lahko vsakdo hitro, udobno in varno plačuje na več kot 100 milijonih lokacij v več kot 200 državah in ozemljih,« je povedala Alenka Mejač Krassnig, direktorica Visa Europe za Slovenijo.

Zanimiv vidik kartičnega plačevanja je, da velika večina anketiranih Slovencev (91%) uporablja isto kartico doma in na potovanjih v tujini, le skoraj 9% pa za plačila v tujini uporablja drugo kartico. Kot razloge za uporabo druge kartice v tujini navajajo občutek večje varnosti, če v tujini ne uporabljajo svoje “primarne” plačilne kartice (skoraj 61%), boljši nadzor nad porabo (38%) in boljše menjalne tečaje (skoraj 23%).

Potovanja so nazaj

Anketiranci iz Slovenije pa v primerjavi z drugimi državami izstopajo glede načrtovanih potovanj v letošnjem letu. Kar 62% vprašanih namreč načrtuje potovanje, daljše od treh noči. Za primerjavo, med Hrvati in Madžari jih le tretjina načrtuje potovanje, daljše od treh noči, med prebivalci Romunije pa jih potovanje, daljše od treh noči, načrtuje dobra polovica. Več kot polovica anketirancev iz Slovenije načrtuje potovanje v sosednjo Hrvaško.

Slovenci se radi odločijo tudi za kratek oddih ob koncu tedna – to vrsto potovanj je navedlo več kot 44% vprašanih, podobne namere po kratkih oddihih ob koncu tedna letos kažejo tudi Hrvati (41%). Slovenci so pokazali tudi naklonjenost nakupovalnim potovanjem v sosednje države; skoraj 23% anketirancev je pripravljenih potovati v tujino z namenom nakupovanja. Med najbolj priljubljenimi državami so Avstrija (58%), Italija (54%) in Hrvaška (46%).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.