25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Huawei Watch GT 3 Pro: preprosto vrhunska ura

6 min read

Naj vas naslov vendarle ne zavede. Huaweijeva nova pametna ura je bržkone najboljša na trgu, a še vedno ne obvlada vsega, kar znajo konkurenti. Jih pa marsikje močno prekaša. Idealne pametne ure torej še ni.

Miran Varga

Družbe Huawei ni treba posebej predstavljati, niti njegovih pametnih ur. Pravzaprav se nad njimi navdušujem že dolgo, od prvega modela Watch GT dalje. Verjetno tudi zato, ker mi ustrezajo, a lahko v isti sapi dodam, da kdaj tudi pogrešam kaj, kar premore konkurence. No, z modelom Huawei Watch GT 3 Pro se je spisek želja močno skrčil.

Omenjena ura gradi na preverjenem receptu. Strojno je absolutno vrhunski izdelek, tokrat sem preizkusil različico iz titana (ženski modeli prinašajo tudi keramiko), ki je naravnost čudovit. Konkurenčni Galaxy Watch 4 se zdi ob njej kot plastična igrača.


Huawei Watch GT 3 Pro je na voljo tudi v različicah z gumijastim ali usnjenim paščkom, ki sta tudi znatno cenejši.

Kdo je kdo v svetu pametnih ur?

Še preden se lotim preizkusa ure, naj poudarim, da se kljub poplavi teh izdelkov oblikujejo podobni trendi kot v svetu mobilne telefonije. V letu 2021 je po podatkih analitske hiše IDC največ kupcev za pametne ure našel Apple za svoje modele Apple Watch, prodal je več kot 161 milijonov primerkov. A to predvsem na račun svojega zaprtega ekosistema in spremljajočega »zaklepanja« uporabnikov, ki so za enotno uporabniško izkušnjo pripravljeni plačati bistveno (pre)več. Bolj zanimivo pa je dogajanje, ki sledi. Kitajski proizvajalec Xiaomi je lani našel kupce za več kot 54 milijonov ur, Samsung pa za 48 milijonov. Kje je Huawei, vprašate? Tesno za petami, saj je prodal skoraj 43 milijonov ur, pri čemer pa podjetju v prid govori podatek iz druge statistične kategorije, ki je bistveno zgovornejši. Huawei je dosegel kar 35 % letno rast prodaje pametnih ur, medtem ko sta Samsung in Xiaomi beležila le 3,8 % oziroma 7,9 % rast. Kar pomeni, da se utegne že letos seznam najboljših proizvajalcev pametnih ur, občutno spremeniti. In Huawei Watch GT 3 Pro bo imela ogromno zaslug za to.

Ura, kot se šika

Začnimo preizkus tako, kot sem ga doživljal sam. Privlačna embalaža ob odprtju takoj razkrije glavno zvezdo. Ta ob vklopu zasije v povsem svoji luči. Priznam, videl sem že veliko ur, a zaslon na Huawei Watch GT 3 Pro je najsvetlejši med vsemi. Kar je odlično, saj to pomeni, da bo vsebina na njem tudi ob najmočnejši sončni svetlobi dobro vidna. Ura je opremljena je s 3,6-centimetrskim zaslonom AMOLED ločljivosti 466 x 466 svetlobnih pik.

Kakovost materialov je vidna že na prvi pogled in otip. Trdno in hkrati lahko ohišje iz titana ter z izredno lepim 3D-zaključkom je zasnovano, da vzdrži preizkus časa, medtem ko je zaslon zaščiten s plastjo safirnega stekla, trdim skoraj kot diamant. Svojo »staro« Huawei uro GT2 uporabljam že dve leti in z njo sem zadel že ob kovine, beton, »ni da ni«, pa je safirno steklo enako ohranjeno kot prvi dan in ga ne morem prehvaliti, zato sem vesel, da Huawei zmagovalne kombinacije ne menja. Jo pa premišljeno nadgradi. Kako? Visokotehnološki keramični material dna ohišja je izdelan iz cirkonijevega keramičnega prahu po kar 60 izredno natančnih in zapletenih postopkih. Uporabili so ga, ker je prijazen do kože, in da tipalo v uri zazna že najmanjšo spremembo telesne temperature.

Ura pohvalno “govori in piše” slovensko.

Rezultat Huaweijevega nenehnega prizadevanja za bolšjo uporabniško izkušnjo je tudi udobnejše nošenje, kajti ura je od neposredne predhodnice Huawei Watch GT 2 Pro tanjša za 0,5 mm. Opremljena je s 3D vrtljivo krono v slogu tradicionalnih ur, kar v mnogočem poenostavi upravljanje in tipko z elektrode merilnika EKG. Ta nudi izredno preprosto merjenje, saj je prevlečen s posebno matirano prevleko iz titana, ki ne moti merjenja šibkih električnih signalov srca.

Res mi je pri srcu

Ko smo že pri srcu: ena večjih novosti pametne ure Huawei Watch GT 3 Pro je merilnik srčnega ritma EKG. Zaradi natančnosti je ura registrirana kot medicinska naprava razreda 2. Visoko zmogljiv senzorski modul EKG v realnem času zagotavlja informacije o sinusnem ritmu, atrijski fibrilaciji in druge, ki jih moje omejeno medicinsko znanje niti ne pozna, kot npr. »funkcija zaznave togosti arterij«, ki lahko odkrije raven tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni. Super, upam, da nikoli ne dobim takšnega opozorila. Obenem tehnologija Huawei TruSeen 5.0+ podpira stalno spremljanje kisika v krvi. K sreči je bila testna ura opremljena s funkcijo EKG, ki pa je na stari celini še v postopkih certifikacije in bo postopoma omogočana na izbranih evropskih trgih.

Nič ne de, s to uro je Spremljanje zdravja lažje kot kadarkoli prej. Huawei Watch GT 3 Pro obenem podpira še celo vrsto drugih funkcij, ki pomagajo spremljati zdravje in splošno počutje. Nadgrajena tehnologija Huawei TruSeen 5.0+ z višjo natančnostjo 24 ur na dan spremlja srčni utrip. Medtem tehnologija TruSleep 2.0 spremlja faze, dihanje in srčni utrip med spanjem ter poda oceno kakovosti spanja za vsako noč posebej. Uporabnice se boste razveselile funkcije spremljanja menstrualnega cikla s pravočasnimi opozorili.

Zdrav življenjski slog je sestavljen iz več dejavnikov, ki skupaj pomagajo, da ga pravilno uravnotežimo. Aplikacija Zdravje (Huawei Health) zato nudi nastavljanje prilagodljivih opomnikov. Naj gre za dnevni vnos tekočine, urnik jemanja zdravil, čas spanja, primeren trenutek za rekreacijo, ali opomnike, ki spodbujajo pozitivno razmišljanje. Ko opravimo za ohranjanje zdravja pomembna dnevna priporočila, se kot spodbuda ali nagrada na zaslonu prikaže tako imenovana deteljica zdravja.

Za športn(ik)e po srcu ali duši

Testirana pametna ura je podedovala sposobnosti spremljanja športnih dejavnosti predhodnic ter ga še nadgradila – tako s programsko kot strojno opremo ter bolj obsežnimi športnimi načini (teh je že skoraj nepregledno veliko, več kot 100). Je pa odličen podatek ta, da ima ura ima vgrajen dvopasovni in petsistemski sprejemnik signalov satelitskih sistemov GPS, Beidou, GLONASS, Galileo in QZSS, ki omogoča neprimerno bolj natančno določanje lokacije kot malodane vse konkurentke. Če vam je natančnost lokacije pomembna, potem je to prava ura za vas – za piko na i zna pohodnike, ki se izgubijo ali zaidejo (ali pa podobno kot jaz zgolj preizkušajo, če tehnologija deluje), voditi nazaj po poti do izhodišča. Fantastično, vam povem.

Tudi vode in potu (beri: švica) se ne ustraši. Je ena redkih ur, ki dosega standard EN 13319, ki dovoli potapljanje do globine 30 metov. Skladno s tem je Huawei uvedel nov športni način, prosto potapljanje, ki v realnem času servira informacije, uporabne za učenje prostega potapljanja oziroma izboljšanje sposobnosti zadrževanja diha. A nikar ne pretiravajte. Niti s slano vodo in uro operite pod sladko vodo in jo obrišite/posušite.

Med več kot 100 športnimi načini sem se ustavil pri funkciji inteligentnega načrtovanja treninga teka. Ta vam pomaga ustvariti osebni načrt temelječ na fizični in tekaški zgodovini ob upoštevanju zastavljenih ciljev. Pri tem ocenjuje podatke, kot so tempo, srčni utrip in razdalja ter ponudi strokovne nasvete za izboljšave tekaške sposobnosti. Podatke lahko sinhronizirate z drugimi napravami in aplikacijami za beleženje dejavnosti. Bomo videli, če mi bo na letošnjem Bovec maratonu šlo kaj lažje od nog.

Športnih načinov je seveda še veliko. Segajo od golfa, zimskih in vodnih športov do plesa in uličnih športov. Ob vsem tem je nadvse impresivna tudi avtonomija baterije, saj bo povprečen uporabnik uro verjetno polnil le enkrat tedensko (odvisno, kako pogosto uporabljate lokacijo), tisti najbolj asketski pa celo vsaka dva tedna. Mimogrede, priložen brezžični polnilec delo opravi hitro in učinkovito. Pametna ura Huawei Watch GT 3 Pro ima tudi velik pomnilnik, na katerega lahko prenesete skladbe, da jih med vadbo predvajate na z uro povezane slušalke preko brezžične povezave Bluetooth.

Združljiva z vsakim telefonom

In ko smo že pri povezavi – čeprav ura lahko deluje samostojno, jo večinoma uporabljam povezano s pametnim telefonom. Pri tem je pohvalno, da je združljiva z vsemi napravami s sistemom Android ali iOS. Pri tem omogoča dostop do številnih mobilnih aplikacij in ne le »hišne« Huawei zdravje. Od aplikacij za organizacijo dneva preko zabavnih do aplikacij, ki vam bodo omogočile, da ostanete na tekočem s prijatelji in dogajanjem v družbi. Prav tako podpira klice preko brezžične povezave Bluetooth in osebnega digitalnega pomočnika.


Koliko stane ta luksuz na zapestju? Poštenih 499 evrov (keramični Huawei Watch GT 3 Pro Ceramic Edition pa še pedesetaka več). Ni malo, obenem pa tudi ni preveč. Gre vendarle za izdelek, ki bi moral uporabniku vdano služiti več let.


Ocena: 9,5/10

Za:

+ vrhunska kakovost izdelave, zaslon

+ združljivost s pametnimi telefoni

+ nabor funkcij

+ avtonomija baterije


Proti:

– ni še podpore plačevanju

– slaba podpora digitalnim pomočnikom

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.