20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

DigiEduHack 2021

3 min read

Hackathon za digitalno izobraževanje (DigiEduHack) daje evropskim državljanom in vsem uporabnikom interneta priložnost, da spremenijo prihodnost digitalnega izobraževanja in soustvarjajo bolj trajnostni svet. DigiEduHack je brezplačen, odprt za vse in vključujoč dogodek; je serija hackatonov o digitalnem izobraževanju, ki potekajo sočasno v Evropi in zunaj nje. DigiEduHack, ki se je začel 9. novembra s svojo tretjo izdajo, letos poteka na 71 lokacijah. 2058 udeležencev bo reševalo 51 izzivov, ki so objavljeni na spletu. Gre za izzive, kot so: »ustvarjanje novih orodij za izboljšanje digitalne učne izkušnje«, »kako lahko digitalno izobraževanje pospeši krožno gospodarstvo? «, »narediti digitalno izobraževanje dostopno vsem v Pakistanu« ali »kako narediti digitalno izobraževanje pošteno in trajnostno?«.

Izvirnost DigiEduHacka izhaja iz dveh zelo edinstvenih lastnostih:

V DigiEduHack je vsak predlagani izziv oblikovan in v lasti lokalnega gostitelja: to omogoča, da izzivi na ravni skupnosti pridobijo prepoznavnost, hkrati pa ustvarjajo priložnost za ekipe iz Evrope in zunaj nje, da rešijo zelo lokalne izzive na globalni ravni.

Za sodelovanje v DigiEduHack ni predpogojev. Pridruži se lahko vsak, kjer koli na svetu: DigiEduHack je odprt za programerje, in tiste, ki to niso. Lahko se prijavijo izkušeni ’heckerji’ ali tisti, ki v hackathonu še nikoli niso sodelovali. V letošnjem DigiEduHack so najmlajši DigiEduHackerji stari 5 let, iz vrtca Evropske šole v Bruslju. Njihov izziv? “Kako zmanjšati uporabo papirja v vrtcih po vsej Evropi?”.

“V treh letih obstoja se je DigiEduHack izkazal kot simbol medsektorskega sodelovanja in inovativnosti v digitalnem izobraževanju, ki privablja gostitelje in udeležence iz Evrope in širše. Gibanje združuje skupnost inovatorjev in izumiteljev, sanjačev in ustvarjalcev, tistih, ki spreminjajo in tistih, ki spodbujajo. Vsi so združeni v želji, da ustvarijo oprijemljive rešitve za digitalno izobraževanje za bolj trajnostni svet. DigiEduHack prinaša glas skupnosti in nas podpira pri doseganju vizije akcijskega načrta za digitalno izobraževanje, ki naj je visokokakovostno, vključujoče in inovativno digitalno izobraževanje «, pojasnjuje Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino. “Zelo sem ponosna na odprtost in vključenost DigiEduHacka. Iz leta v leto vidimo vse več žensk, deklet in pripadnikov premalo zastopanih skupnosti, ki sodelujejo tako kot gostitelji kot udeleženci. To veliko pomeni za prihodnost izobraževanja v Evropi,« dodaja.

Ali bo letošnji DigiEduHack 2021 držal obljube? Ida Andersson, vodja projekta DigiEduHack z univerze Aalto, ne dvomi. “Ta izdaja bo fantastična: naši gostitelji so super motivirani, imamo neverjetne izzive in udeleženci se z navdušenjem pridružujejo!”.

Za gostitelje je sodelovanje v DigiEduHacku način, da prispevajo k reševanju globalnih izzivov in spremenijo svet. »Tudi najmlajši posameznik lahko spremeni pot prihodnosti,« razmišlja Vanessa Dubois, učiteljica v vrtcu, katere zelo mladi učenci se prvič pridružijo hackathonu. »Pripravljeni smo in vemo, kaj je treba narediti. Skozi DigiEduHack se naši 5-letni otroci počutijo opolnomočene: njihova rešitev lahko prispeva k temu, da postane svet boljši,« dodaja.

Ko je njihov izziv opravljen, vsak lokalni gostitelj izbere zmagovalno rešitev z uporabo standardiziranega ocenjevalnega procesa. Vse lokalne zmagovalne rešitve se nato predložijo usmerjevalni skupini DigiEduHack, ki izbere 10-12 finalistov, ki se nato naložijo na platformo Združenih narodov “Unite Ideas” za javno glasovanje. Tri rešitve z največ glasovi so razglašene za zmagovalce DigiEduHack Global Award. Ekipe prejmejo po 5000 €, komisarka Mariya Gabriel pa imenuje njihove člane za »DigiEduHack Global Ambassadors« na slovesnosti na visoki ravni leta 2022.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.