7. julija 2022

Tehnokrat

Moč tehnologije.

A1 odprl 5G

2 min read

A1 Slovenija od danes dalje na območju Ljubljane, Maribora in Celja omogoča uporabo omrežja 5G. Vsem uporabnikom z ustreznimi telefoni bo tehnologija na voljo brez dodatne aktivacije in brezplačno. Pokritje prvih treh mest je samo začetek razvoja omrežja 5G, s katerim bo A1 do konca naslednjega leta pokril vsaj 60 % prebivalstva.

V krajih, kjer je nova mobilna tehnologija že na voljo, so vsem uporabnikom samodejno omogočili dostop do omrežja, ki prinaša hitrosti do 1000/100 megabitov na sekundo. Tehnologija bo brezplačno na voljo vsem uporabnikom, visoke hitrosti pa najmanj do konca leta 2021, nato pa bodo na voljo ob doplačilu. Z izgradnjo omrežja bodo lahko uporabniki izkoristili vse prednosti tehnologije 5G, za katero so značilni bistveno hitrejši mobilni prenos podatkov v obe smeri, boljša odzivnost in stabilnejša povezava.

»Z novo tehnologijo gradimo brezžično optiko, ki bo našim uporabnikom zagotavljala zanesljiv, gigabitni internet. Za A1 je to še posebej pomembno, saj s tem želimo le še utrditi vodilno pozicijo internetnega ponudnika. Preko našega omrežja se namreč preteče 46 % vsega mobilnega internetnega prometa v Sloveniji,« je poudaril Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in A1 Srbija.

Infrastrukturo, potrebno za zagon omrežja, A1 Slovenija zagotavlja Nokia, ki je dolgoletna in strateška partnerica skupine A1 Telekom Austria Group. V Sloveniji bo zagotovila opremo radijskega dostopovnega omrežja in jedrnega mobilnega omrežja. S tem so v družbi potrdili svojo zavezanost zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na vrhunski in varni infrastrukturi tako za poslovne kot tudi zasebne uporabnike.

A1 Slovenija po uspešno zaključeni javni dražbi frekvenc uresničuje zastavljeno strategijo vzpostavitve omrežja pete generacije ob nadgradnji obstoječega mobilnega omrežja 4G/LTE, s katerim pokriva več kot 99 % prebivalstva, z naprednejšo različico LTE-A pa 71 % prebivalstva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.