29. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

MediaTekov premijski mobilni procesor

2 min read

Bitka za stranke je v svetu mobilnih naprav neizprosna. Vsakih par mesecev luč sveta ugledajo nove mobilne platforme, ki bodisi stavijo na zmogljivosti ali pa nizko ceno, saj vmesne postaje skorajda ni. Pri MediaTeku so se odločili, da bodo vrgli kot družbi Qualcomm in njenim mobilnim procesorjem SnapDragon, saj novi čip MT6595 kar poka na račun specifikacij, ki jih najdemo le v mobilnih procesorjih premijskega razreda.

MediaTek-4G-LTE-8-Core-MT6595

MediaTek MT6595 se hvali z osemjedrno zasnovo, pri čemer povzema že videni pristop – štiri jedra ARM Cortex-A17 prevzamejo nalogo takrat, ko aplikacije zahtevajo visoke zmogljivosti, za aplikacije in storitve, ki tečejo v ozadju operacijskega sistema pa skrbijo štiri varčna jedra Cortex-A7 – ta del čipa je tudi edini v uporabi, ko mobilna naprava miruje. V zadnjem letu se mobilne naprave ne merijo zgolj po matematičnih zmogljivostih, temveč postaja vse pomembnejša tudi grafična moč, zato ne čudi, da so pri MediaTeku našli prostor in v čip stlačili grafično srce PowerVR, ki podpira prikaz slike in videa v ločljivosti 4K (3840×2160 pik), strojno pa zna pospeševati vsebine v formatih H.264, H.265 (HEVC) in VP9.

Čip, ki bo očitno namenjen premijskim mobilnim telefonom, seveda ne more biti brez podpore omrežjem 4G/LTE., prav tako pa so podprte vse različice brezžičnih omrežij (802.11a/b/g/n/ac in Bluetooth 4.0). Povezati ga je moč tudi s slikovnimi senzorji do ločljivosti 20 MP, medtem ko predvajalni del podpira zvočne posnetke do vzorčenja 24-bit 192 kHz, kar bo všeč tudi avdiofilom. Svetovni popotniki bodo navdušeni tudi nad njegovo podporo sistemom pozicioniranja, saj se bodo na naprave nameščene aplikacije lahko povezovale s sistemi GPS, GLONASS, Beidou, Galileo in celo QZSS.

mediatek-mt6595

MediaTekovo čudo lahko pričakujemo že konec meseca v Barceloni na kongresu mobilne telefonije, zanimivo pa bo videti, če ga bo posvojil kateri izmed velikanov. Prav gotovo bo to Lenovo, ki ima že v sedanjem naboru pametnih telefonov več MediaTekovih platform.

MediaTek-MT6595-SoC

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.