19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Korona je grožnja podjetnicam

2 min read

Pandemija koronavirusa je ženske po svetu prizadela nesorazmerno – kar osupljivih 87 % lastnic podjetij pravi, da je pandemija negativno vplivala na njihovo poslovanje. Prekomerna zastopanost žensk v sektorjih, ki jih je gospodarska kriza najbolj prizadela, izrazita digitalna vrzel med spoloma v vedno bolj virtualnem svetu in naraščajoči pritiski na področju varstva otrok so le nekateri dejavniki, zaradi katerih so ženske še posebej ranljive.

Ugotovitve najnovejšega kazalnika Mastercard Index ženskega podjetništva (Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2020) za leto 2020 ponujajo prepričljive razloge za mednarodno nadgradnjo najboljših praks ciljno usmerjene politike glede na spol z namenom odpravljanja velikanskih razlik in izkoriščanja celovitega potenciala podjetnic.

Kazalnik že četrto leto izpostavlja velikanske družbeno-ekonomske prispevke podjetnic po vsem svetu in ponuja vpogled v dejavnike, ki spodbujajo in ovirajo napredek ženskega podjetništva. Z uporabo edinstvene metodologije, ki temelji na javno dostopnih podatkih vodilnih mednarodnih organizacij, kot sta OECD in Mednarodna organizacija dela, Kazalnik v letu 2020 prinaša globalno lestvico o napredku ženskega podjetništva pred pandemijo v 58 državah, ki predstavljajo skoraj 80 % svetovne ženske delovne sile.

Izrael, najuspešnejša država po kriterijih Kazalnika 2020, dokazuje, da ciljno usmerjeni podporni mehanizmi na posamezen spol, prinašajo bistvene rezultate. Izrael se je na vrh lestvice podjetnicam najbolj prijaznih držav zavihtel prvič v zgodovini Kazalnika, na katerem je leta 2019 zasedal četrto mesto. Uspeh države temelji na cilju v dveh letih podvojiti število podjetnic, pri doseganju katerega je bila ključnega pomena institucionalna podpora za MSP in Izrael se je tako pri merjenju podkazalnika “Podpora MSP” iz 42. mesta leta 2019 povzpel na 1. mesto leta 2020. Na podoben način je Švica iz enajstega mesta leta 2019 napredovala na tretje mesto leta 2020, in sicer s pomočjo močno povečane vladne podpore MSP, ki je dosegla 37-odstotno rast glede na leto 2019, ter posledične rasti kulturne percepcije podjetništva, ki je v primerjavi z 2019 narasla za 45 odstotkov.

Kazalnik 2020 prav tako prinaša začetno analizo posledic pandemije koronavirusa na ženske pri delu in osvetljuje učinkovite podporne politike. Kljub razlikam med izvedenimi ukrepi, so države, ki so se najbolj učinkovito spopadle s pandemijo, sprejele obsežne ukrepe pomoči za MSP – od subvencioniranja plač do sistemov odpuščanja in fiskalnega reševanja – ter podporne ukrepe pri varstvu otrok.

Pomembno je poudariti, da poročilo vsebuje optimističen pogled na prihodnost podjetnic in nakazuje, da bi lahko pandemija postala katalizator eksponentnega napredka za podjetnice in priložnost za odpravo inherentne pristranskosti na podlagi spola, če bodo nosilci odločanja sprejeli ciljno usmerjene pobude ter podpore glede na spol.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.