20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Denar za boj proti COVID-19 se že steka na kup

2 min read

Fundacija Bill & Melinda Gates Foundation, dobrodelna organizacija Wellcome in podjetje Mastercard so v preteklih dneh namenili do 125 milijonov ameriških dolarjev sredstev za pospešitev odziva na epidemijo COVID-19 s pomočjo določanja, testiranja, razvoja in zagotovitve ustrezne proizvodnje zdravil. K projektu sta Gates Foundation in Wellcome vsak prispevala po 50 milijonov dolarjev, Mastercard Impact Fund pa se je zavezal, da bo za zagon pospeševalnika namenil do 25 milijonov dolarjev.

Partnerji so zavezani k omogočanju pravičnega dostopa, vključno z zagotavljanjem cenovno ugodnih izdelkov v revnejših okoljih. Pospeševalnik COVID-19 Therapeutics Accelerator bo pri tem igral vlogo katalizatorja s pospeševanjem izdelave in preverjanjem uporabnosti novih in namensko predelanih zdravil ter bioloških agentov za zdravljenje bolnikov s COVID-19 na kratki rok in drugimi virusnimi patogeni na dolgi rok. Trenutno ne obstajajo splošna protivirusna zdravila ali imunoterapije za boj z nastajajočimi patogeni in prav tako ni uradno potrjenega zdravila za spopad s COVID-19.

Pospeševalnik bo v proces vključen od začetka do konca, kar pomeni od razvoja vse do proizvodnje in zagotavljanja ustreznega števila izdelanih zdravil. Izmenjava informacij o raziskavah, usklajevanje naložb in združevanje virov lahko pomaga pospešiti raziskave, kar je poglavitna lekcija izbruha ebole leta 2014. Pospeševalec bo z zagotavljanjem hitrega in fleksibilnega financiranja ključnih stopenj razvojnega procesa zmanjšal tveganje na poti do novih zdravil in bioloških agentov za COVID-19 ter prihodnjih izbruhov epidemij v revnejših državah.

Stroka bo pri identifikaciji primernih spojin uporabljala tridelni pristop: testiranje odobrenih zdravil na delovanje proti COVID-19, pregledovanje knjižnic na tisoče spojin s potrjenimi podatki o varnosti in predlaganje raziskav na področju novih spojin in monoklonskih protiteles. Zdravila ali monoklonska protitelesa, ki bodo prestala začetno preverjanje, bodo razvita s strani panožnih partnerjev. Biotehniška in farmacevtska industrija bosta s svojimi podatkovnimi bazami spojin in kliničnih podatkov tu igrali bistveno vlogo, obenem pa prispevali še svoje izkušnje pri trženju in ostala znanja, potrebna za dvig proizvodnje uspešnih zdravil in monoklonskih protiteles na zahtevano raven. Vzporedno z razvojem prihodnjih zdravil za COVID-19, bo pospeševalnik sodeloval tudi z regulativnimi organizacijami za uskladitev meril in razvoj panožnih proizvodnih zmogljivosti. Hitrejša pot do učinkovitih zdravil znaša okoli eno leto za izdelke z že veljavno odobritvijo s strani regulatorja ali za kandidate z obstoječimi kliničnimi podatki. Ta časovnica je daljša za spojine, ki se nahajajo v zgodnejšem postopku razvoja in ki imajo omejeno količino obstoječih kliničnih podatkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.