29. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Uporaba vonja v avtentikacijske namene

1 min read

Znanstveniki odkrivajo, da je vonj posameznika podobno edinstven kot njegovi prstni odtisi. Ne nazadnje to razločijo tudi psi, ki znajo poiskati pogrešano osebo. S pravo tehnologijo pa bi vonj lahko uporabili tudi v avtentikacijske namene.

telesni vonj naslovna

Raziskovalci na politehnični univerzi v Madridu se zadnje mesece ukvarjajo z novo obliko biometrične avtentikacije, ki kot “medij” uporablja telesni vonj. Zaenkrat so dosegli stabilno 85-odstotno pravilnost prepoznavanja vonja, pri čemer so uspeli doseči prepoznavanje tudi v primerih, ko gre za bolno osebo, osebo na dieti ali osebo, katere razpoloženje precej niha. Odstotek uspšenosti tovrstne prepoznave je praktično enak drugim biometričnim senzorjem, za katere pa varnostni strokovnjaki trdijo, da še vedno niso dovolj natančni za zahtevnejšo rabo. Naši štirinožni prijatelji so po tej plati še precej bolj natančni.

Ima pa avtentikacija na podlagi telesnega vonja vsaj eno očitno prednost – je namreč manj nadležna od bralnikov prstnih odtisov ali očesnih skenerjev. V primeru zajema vonja se posameznik preprosto sprehodi mimo senzorja in lahko niti ne ve, da se je s tem prijavil v nek sistem. A v tem primeru že dvigajo roko vsi, ki jih skrbi posameznikova zasebnost.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.