25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Obeta se nova eksplozija internetnih domen

1 min read

Naslednji teden bo vroče – vsaj na spletu. Organizacija ICANN, ki skrbi za t. i. vrhnje domene, bo namreč trenutnim domenskim končnicam dodala vrsto novih. Danes je v uporabi 22 mednarodno priznanih končnic (brez oznak posameznih držav), kot so .com, .net, .edu in podobne. 4. februarja pa se bo njihov nabor razširil za več sto novih možnosti.

ICANN

Med prihajajočimi novimi končnicami so nekatere prav zelo posrečene, denimo .ninja, .farm, .shoes, .photography, .bike, .pink, celo .wtf je med njimi. Večina povprečnih uporabnikov z veseljem pričakuje nove domenske končnice, precej manj pa so navdušena podjetja in lastniki blagovnih znamk, saj jim to nehote prinaša vrsto novih stroškov za zaščito blagovnih znamk, novih domen in z njimi povezanega pravdanja. Podjetja sicer lahko svojo blagovno znamko zaščitijo na za to namenjeni spletni strani http://trademark-clearinghouse.com/.

nove URL koncnice

Z novimi končnicami pa prihaja še druga sprememba. Romanska abeceda bo dobila konkurenco, saj bodo za vrhnje domene registrarji v omejeni obliki lahko uporabljali tudi arabsko ter kitajsko pisavo pa tudi cirilico. Tovrstnih novih domen je že skoraj dva tisoč, njihov seznam pa najdete na tej povezavi.

HTTP znak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.