25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Izsiljevalskim virusom ni videti konca

1 min read

Leto, ki se izteka, je zaznamovala epidemija izsiljevalskih virusov. Družba Kaspersky Lab je v 2017 že preprečila okužbe z izsiljevalskimi virusi na napravah svojih več kot 240 tisoč poslovnih uporabnikov. Ti so letos predstavljali kar 26,2 odstotka vseh žrtev napadov z izsiljevalskimi virusi. Leto pred tem jih je postalo žrtev 22,6 odstotkov. Razlog za porast so trije napadi brez primere, ki so ogrozili korporativna omrežja in so po podatkih družbe Kaspersky Lab za vedno spremenili krajino te, vse bolj nevarne kibernetske grožnje.

Napredni napadalci so za svoje žrtve izbrali podjetja in organizacije, končni cilj serije uničujočih napadov pa ostaja skrivnost. Med zloglasnimi izsiljevalskimi virusi so bili WannaCry, ki je začel pustošiti 12. maja, ExPetr z začetkom 27. junija in BadRabbit iz meseca oktobra. Vsi so izkoriščali ranljivosti v programski opremi in tako ogrozili korporativna omrežja. Podjetja so bila tudi tarča drugih izsiljevalskih virusov.

»Odmevni napadi leta 2017 so primer naraščajočega zanimanja kriminalcev za poslovne uporabnike. Ta trend smo opazili že v letu 2016, skozi 2017 se je stopnjeval in ne kaže znakov upadanja. Poslovni uporabniki so izjemno občutljive žrtve, ki jim nepridipravi lahko zaračunajo višjo odkupnino kot posameznikom. Podjetja in organizacije so naklonjeni plačilu odkupnine, da bi s tem zagotovili nemoteno poslovanje. Prav tako so v porastu novi načini okužbe podjetij, na primer preko sistemov za oddaljen dostop,« je povedal Fedor Sinitsyn, višji analitik zlonamerne programske opreme pri družbi Kaspersky Lab.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.