24. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Telekom zagnal VoLTE

1 min read

Končno smo ga dočakali. Koga? VoLTE. Tehnologijo, ki jo obljubljajo že od leta 2014, je Telekom Slovenije danes v sodelovanju z družbo Apple  omogočil uporabnikom mobilnikov iPhone. Storitve VoLTE (Voice over LTE) oz. govorne storitve prek omrežja LTE so zaenkrat torej omejene le na “jabolčnike”. Storitev VoLTE uporabnikom v omrežju četrte generacije (LTE/4G), s katerim Telekom Slovenije pokriva že skoraj 98 odstotkov prebivalstva, omogoča istočasno uporabo govornih storitev in prenos podatkov, hitrejšo vzpostavitev klica, visoko kakovost zvoka (privzeto je vklopljena HD-kakovost) ter manjšo porabo enerije ob delovanju mobilnika v omrežju LTE/4G. Storitev VoLTE je v omrežju Telekoma Slovenije zaenkrat na voljo uporabnikom iPhone 6 in novejših modelov.

Vklop storitve VoLTE je brezplačen. Storitev se uporabnikom vklopi samodejno, v kolikor v nastavitvah mobitela za mobilni prenos podatkov vključijo možnost »Enable LTE / Voice & Data« (Omogoči LTE / Govor & Prenos podatkov). Klici prek omrežja LTE in SMS-sporočila so uporabnikom na voljo tudi v primeru, če izklopijo mobilni prenos podatkov, saj se navedeni klici obravnavajo kot običajni klici.


Omrežje Telekoma Slovenije je ob tem že pripravljeno tudi na uvedbo storitve VoWiFi (Voice over WiFi), ki bo uporabnikom omogočala opravljanje pogovorov tako prek omrežja LTE kot tudi brezžičnega omrežja. Storitev bo uporabnikom na voljo po uspešno zaključenem testiranju, na voljo pa bo tako za osnovne govorne storitve kot v kombinaciji z dodatnimi storitvami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.