24. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Alcatel se vrača

4 min read

Alcatel je v Sloveniji že imel vrsto zvestih kupcev, a jih na račun nekaj slabših modelov ob ostri konkurenci ni uspel obdržati. Zdaj se torej vrača. Tudi med uporabniki, ki ne potrebujejo pametnih telefonov – torej predvsem starejšimi uporabniki – je Alcatel še kako znano ime. Tokrat sem imel priložnost preizkusiti dva pametna mobilnika iz vstopnega in srednjega razreda ponudbe, ki želita navdušiti predvsem mlade. In to jima odlično uspeva.

Alcatel IDOL 4

IDOL 4 bo kmalu star eno leto, najavljen je bil namreč na lanskem sejmu MWC 2016 (a je na police trgovin prišel šele sredi poletja), kjer si je prislužil vrsto nagrad. Že to pove, da so inženirji nekaj morali narediti prav. V bistvu je IDOL 4 resnično zelo posrečeno uravnotežen telefon, naravnan po okusu mlajših uporabnikov. Od večine ostalih tekmecev se loči po tem, da v bistveno večji embalaži dobimo priložena še praktična VR-očala spodobne kakovosti, ki jih uporabljamo pretežno za ogled različnih 360-stopinjsko zajetih vsebin (za pravi VR visokih ločljivosti je telefon vendarle prešibak). A nekaj zabave si lahko ob prednaloženih 360-stopinjskih igrah, videih in fotografijah lahko vsekakor obetamo.

Telefon v rokah prepriča. Kovinski rob ohišja in steklena hrbtna stran ne kažeta nobenih znakov varčevanja pri izdelavi. Telefon lepo sede v dlan, debelina 7,1 mm in teža 135 gramov poskrbita za to.  Rahlo ukrivljen zaslon prikazuje lepo sliko. Kako tudi ne bi, če pa gre za 5,2-palčni zaslon vrste IPS, ki sliko prikazuje v polni visoki ločljivosti 1920 x 1080 pik. IDOL 4 poganja osemjedrni Qualcommov procesor Snapdragon 617, podprt s 2 GB delovnega pomnilnika, zato hitrost delovanja nikoli ni vprašljiva. Edina zamera v mojih očeh gre pretiranemu varčevanju s pomnilnikom za hrambo podatkov. Tega je le 16 GB, v praksi pa še bistveno manj. Sistem Android 6.0 z nežno Alcatelovo preobleko in prednameščene aplikacije in dodatki uporabniku pustijo prostega le 10 GB prostora. Še dobro, da lahko v telefon namestimo kartico microSD in tako sposobnost hrambe podatkov bistveno povečamo. A žal pri tem, kot je pri večini Dual SIM telefonov v navadi, žrtvujemo mesto druge kartice SIM. Še vedno pa bolje od katerekoli »jabolke«, ki take razširljivosti sploh ne podpira. Baterija je s kapaciteto 2610 mAh zgolj povprečna, a en dan avtonomije zmore brez večjih naporov tudi če se pogosteje predajamo zvočnim užitkom (pri videu je zgodba seveda drugačna). Dobra plat telefona je, da premore Qualcommov procesor, ki podpira tehnologijo hitrega polnjenja Quick Charge 2.0, zato se baterija do 60% zmogljivosti napolni v vsega pol ure.

Vgrajeni kameri sta za cenovni rang telefona nadpovprečni. Hrbtna okolico zajema v ločljivosti 13 Mpik, prednja pa 8 Mpik, seveda pa poznata vse sodobne trike zaznavanja obrazov, nasmehov, privzeta aplikacija premore cel kup učinkov za lepotičenje … IDOL 4 sliko hitro izostri, kar je dobro, pozitivno me je poleg načina HDR (in zajetih slik) presenetila bliskavica na prednji strani telefona, torej tudi nočni selfiji pridejo še kako v poštev.

Da je telefon narejen za mlade po srcu in duši, dokazuje tudi s svojo sposobnostjo predvajanja glasbe. Vgrajena zvočnika sta ena najglasnejših, kar sem jih slišal v mobilnikih, da Alcatel z IDOL 4 misli resno pa dokazuje partnerstvo s podjetjem JBL, ki je za telefon prispevalo nadpovprečno kakovostne ušesne slušalke ter tehnologijo ustvarjanja prostorskega zvoka. Licenca za tehnologijo Waves Maxx Audio pa dodatno poskrbi, da bo predvajana glasba ne le glasna, temveč tudi dobro slišna (brez popačenja, kot se sicer rado primeri na mobilnikih). Alcatel si je vzel čas še za razvoj aplikacije Onetouch Music, ki uporabniku med drugim omogoča celo miksanje glasbe in njeno pretočno predvajanje v internet.

Domači trgovci za IDOL 4 želijo 250 evrov, kar je poštena cena zanj. Ne nazadnje gre za kakovostno izdelan telefon z odličnim zaslonom, zvokom in dobrima kamerama. Edini pravi minus je samo 16 GB vgrajenega pomnilnika, no, pogrešil sem še bralnik prstnih odtisov. A že sama cena dodatkov (če bi jih morali kupiti ločeno), kot so super slušalke in VR-očala, dodatno upraviči ceno kompleta.

Ocena: 9/10

 

Alcatel SHINE LITE

SHINE LITE je manjši brat modela IDOL 4. Za razliko od cenovno podobno uvrščenih pretežno kitajskih konkurentov se lahko pohvali s kovinskim ohišjem, v katerega je vgrajen 2,5D zaslon IPS, katerega diagonala meri 5 palcev, sliko pa prikazuje v visoki ločljivosti 1280 x 720 pik. Na hrbtni strani ohišja se poleg kamere nahaja še bralnik prstnih odtisov, s katerim hitro odklenemo telefon in ga uporabljamo za zagon priljubljenih aplikacij.

Hrbtna kamera okolico zajema v ločljivosti 13 Mpik, prednja pa 5 Mpik, obema je v slabših svetlobnih pogojih v pomoč bliskavica. Kakovost fotografij je v tem primeru zgolj povprečna, a to je od cenovnega ranga naprave tudi povsem pričakovano.

Varčevanje je v bistvu vidno šele pod pokrovom. Telefon namreč poganja štirijedrni procesor Mediatek MT6737, podprt z 2 GB delovnega pomnilnika in 16 GB za hrambo podatkov – tudi v tem primeru so razširljivi s kartico microSD. Baterija je sorodna tisti v modelu IDOL 4, a ker je pri modelu SHINE LITE strojna zasnova manj »požrešna«, predvsem zaslon je precej varčnejši, se manj zahtevni uporabniki lahko spogledujejo celo z dvodnevno avtonomijo, en dan pa telefon zdrži »za šalo«.

Najboljšo informacijo sem prihranil za konec. Big Bang bo imel marca akcijo, kjer bo kupcem, ki bodo ob nakupu modela Alcatel SHINE LITE prinesli svoj star telefon v reciklažo, prodajno ceno iz 190 evrov znižal na 140 evrov.

Ocena: 7/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.