18. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Telekomova tisoča LTE/4G bazna postaja

2 min read

Telekom Slovenije je v teh dneh v omrežju LTE/4G vključil že več kot tisoč baznih postaj in z mobilnim omrežjem četrte generacije pokriva že več kot 555 krajev in kar 97 % prebivalstva. Na ta način so v družbi krepko presegli koncesijske zahteve o pokrivanju, ki so izhajale iz zadnje dražbe frekvenc za zagotavljanje javnih mobilnih komunikacijskih storitev AKOS-a, ki so predvidevale 95-odstotno pokritost prebivalstva do leta 2019.

Prenos podatkov v mobilnem omrežju LTE/4G Telekoma Slovenije je že v lanskem letu presegel podatkovni promet prek omrežja UMTS/HSDPA (3G) in trenutno predstavlja več kot tri četrtine celotnega podatkovnega prenosa v mobilnih omrežjih Telekoma Slovenije. V letu 2015 se je mobilni podatkovni promet v omrežju LTE/4G, v primerjavi z letom poprej, povečal za 51 %, število LTE-naprav v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije pa za 63 %.
bazna postaja
Omrežje Telekoma Slovenije je ob tem že pripravljeno na uvedbo storitev SRVCC-VoLTE in VoWIFI, ki temeljita na integraciji različnih tehnologij. Družba bo obe storitvi uporabnikom ponudila, ko bo na voljo dovolj širok nabor terminalne opreme, ki bo omogočala kakovostno uporabo. Hkrati s tem se Telekom Slovenije pripravlja tudi na uvedbo tehnologije LTE-Advanced Pro oz. tehnologije 4.5 G, ki bo v obstoječih omrežjih LTE/4G omogočala doseganje hitrosti prenosa podatkov do 1 Gbit/s. Nova tehnologija bo torej omogočala še boljšo stabilnosti in še višje prenosne hitrosti večjemu številu uporabnikov, ki bodo prenos podatkov na določeni lokaciji uporabljali istočasno. Telekom Slovenije sicer tehnologijo LTE-Advanced zaenkrat zagotavlja na 123 lokacijah po Sloveniji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.