25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Prevaranti imajo novo krinko: postali so dobavitelji elektrike

1 min read

Pred dnevi je v Španiji začela krožiti nova oblika spletnih prevar. Endesa, španski dobavitelj električne energije, je javnost obvestil, da so napadalci izrabili njegovo ime in podobo za masovno distribucijo e-poštnih sporočil s fiktivnimi računi za storitve. E-sporočila vsebujejo tudi agresiven izsiljevalski virus, ki okuži ciljno napravo in nato zahteva plačilo za ukradene podatke. Seveda ne gre za prvi niti zadnji primer, kjer so napadalci izrabili ime prepoznavnega podjetja.

V varnostnih laboratorijih PandaLabs so včeraj zaznali prilagojeno obliko izsiljevalskega virusa, ki izkorišča ime PGE, javnega električnega podjetja na Poljskem, za podoben napad. Spletni kriminalci vse pogosteje uporabljajo škodljivo kodo Locky za kodiranje podatkov na napravah žrtev.

Panda-elektrika

Posebnost zadnjih napadov je v njihovem še natančnejšem ciljanju uporabnikov. Žrtve namreč nevede izpolnijo spletni obrazec s t. i. kodo Captcha, medtem se jim namesti izisljevalski virus.

Panda Security svari uporabnike, da se lahko podobni napadi, kot sta omenjena napada v Španiji in na Poljskem, že jutri pojavijo tudi drugod, tudi v Sloveniji, zato je treba tovrstne grožnje jemati resno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.