3. decembra 2023

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Lenovo mapira Mlečno cesto

2 min read

Evropska vesoljska agencija (ESA) je obnovila pogodbo z družbo Lenovo, ki že pet let v svojih podatkovnih centrih skrbi za obdelavo ogromnih količin podatkov, ki jih ustvarja projekt Gaia. Rešitve Lenovo NeXtScale System ustvarjajo zemljevid vesolja.

Projekt Gaia želi ustvariti boljše poznavanje in razumevanje kozmičnega prostora. Z zajemom milijarde zvezd in ustvarjanjem kar najbolj natančnega zemljevida Mlečne ceste so znanstveniki začeli 19. decembra 2013. Največji zvezdni popis pa zahteva napredne tehnologije obdelave in upravljana ogromnih količin podatkov z visoko natančnostjo (brez napak).

VS06 Soyuz with GAIA, Launch
Sistemi Lenovo NeXtScale rešujejo izzive, ki jih predstavlja upravljanje ogromnih količin podatkov, ter znanstvenikom nudijo izjemne zmogljivosti, učinkovitost ter prilagodljivost. Rešitev Lenova za napredno obdelavo podatkov omogočajo sočasno izvajanje več bremen obdelave podatkov na naprednih strežnikih.

Lenovo z organizacijo ESA in njenim središčem European Space Astronomy Centre, ki skrbi za misijo Gaia, sodeluje že od leta 2011 – predvsem na področju obdelave zbranih znanstvenih podatkov. Prav obdelava podatkov je ključnega pomena pri pripravi končne datoteke, ki bo ob zaključku projekta velika več kot petabajt (milijon gigabajtov oziroma okoli 200.000 ploščkov DVD). Lenovo pri obdelavi podatkov uporablja prilagodljive, visoko skalabilne sisteme, ki jih odlikuje varno in zanesljivo procesiranje ogromnih količin podatkov.

Lenovo ESA projekt GAIA

Sodelovanje Lenova z organizacijo ESA je dodaten dokaz ambicij računalniškega velikana v svetu visoko zmogljivega računalništva. Lansko leto je Lenovo odprl globalni inovacijski center za visoko zmogljivo računalništvo v Stuttgartu, ki se ukvarja z vrsto aplikacij za napredne raziskave in razvoj. Lenovo je tudi član evropske tehnološke platforme za visoko zmogljivo računalništvo, kjer ima aktivno vlogo pri določanju raziskovalnih prioritet in aktivnosti pomoči Evropski komisiji na področju visoko zmogljivega računalništva ter njegovi vlogi pospeševanja gospodarske rasti v Evropi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.