24. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tudi proizvajalci avtomobilov nam sledijo

1 min read

Američani so v zadnjih letih postali izjemno paranoični. A ne brez razloga in zdi se, da povsem upravičeno. Ne le različne vladne in tajne službe, zdi se, da jim (pa tudi številnim drugim prebivalcem sveta) sledijo skorajda vsi. Vključno s proizvajalci avtomobilov, ki s pomočjo vanje vgrajenih navigacijskih naprav spremljajo njihove vožnje.

navigacija v avtu

Seveda ne obstaja noben uradni postopek po katerem bi lahko vozniki zahtevali izbris teh podatkov, a ker je novica o tovrstni “zlorabi zasebnosti” še precej sveža, sem prepričan, da temu prav dolgo ne bo tako. Prvi ameriški senator se je namreč že javil, da tega ne podpira in pred senatom zahteval obsežnejšo preiskavo in ukrepanje zoper proizvajalce avtomobilov, ki kršijo del zasebnosti voznikov.

Čudi le to, da so se Američani najprej spravili gledat pod prste japonskim blagovnim znamkam (Honda, Nissan, Toyota), ki sicer v svojih vozilih uporabljajo različne navigacijske rešitve, med katerimi sicer prednjačita Garmin in TomTom, prisotne pa so tudi rešitve, temelječe na zemljevidih Google Maps in TeleNav. Poročilo raziskovalcev navaja, da proizvajalci avtomobilov teh podatkov o voznikih in njihovih vozniških navadah niso prodajali tretjim osebam/podjetjem, prav tako pa so jih tudi hranili različno dolgo časa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.