25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Synology DiskStation DS215+

5 min read

Podatki v poslovnih in domačih okoljih se iz dneva v dan le še kopičijo. Prej ali slej se uporabniki začnemo praskati po glavi, kako in kam jih varno shraniti. Ena boljših možnosti so vsekakor škatlice, označene s kratico NAS. Ta na omrežje priključena miniaturna računalniška ohišja z diski namreč naredijo naše vsebine dostopne v lokalnem ali celo širnem omrežju – sistem NAS je lahko celo zasebni oblak. Tokrat sem preizkus enega najbolj vsestranskih strežnikov NAS, in sicer Synology DiskStation DS215+.

Synology DiskStation DS215+

Kratek uvod o strežnikih NAS

Domači strežnik NAS je vsekakor ena izmed najboljših rešitev za obvladovanje podatkov na enem mestu. Tudi zato, ker se nanj lahko povežemo na različne načine, največkrat prek domačega omrežja, praktično vsa podjetja pa ponujajo tudi kakšno oblačno rešitev, da lahko prek spleta (ne glede na fizično lokacijo) dosežemo podatke. Številni med nami niti ne preverjamo, koliko podatkov ustvarimo med letom. Zasebni in poslovni dokumenti, elektronska pošta, fotografije in predvsem video posnetki zasedajo ogromne količine prostora. Glede na dejstvo, da že povprečno gospodinjstvo šteje ogromno pametnih naprav, uporabniki pa si pri delu in zabavi pomagamo s številnimi spletnimi storitvami, so naše datoteke vedno bolj razdrobljene med napravami in storitvami. Nekaj jih je na službenem računalniku, nekaj na otrokovi tablici, pa po vseh telefonih, na prenosniku, aha, pa na fotografije in videe v fotoaparatu ne gre pozabiti. Koliko datotek smo naložili na Facebook ter Dropbox niti ne vemo.

 

O napravi

Synologyjev DS 215+ je predstavnik zadnje generacije strežnikov NAS in eden najzmogljivejših v kategoriji naprav z možnostjo vgradnje dveh diskov. Synology s tem modelom cilja predvsem na zahtevnejše domače uporabnike oziroma manjše do srednje velike delovne skupine. Sistem lahko opremimo z dvema diskoma kapacitete do 8 TB (skupaj kar 16 TB). Zmogljiv dvojedrni procesor s podporo strojni enkripciji podatkov in razkošno odmerjen gigabajt pomnilnika poskrbita, da se podatki med napravami prenašajo resnično hitro. Ob dveh gigabitnih priključkih, sposobnih združevanja pasovne širine, in zmogljivih diskih lahko ta strežnik NAS ponuja hitrosti branja kar do 210 MB/s oziroma do 140 MB/s pri pisanju, kar je praktično enkrat več od konkurentov. Tudi ob realnočasovni strojni enkripciji podatkov se ta vrednost ne razpolovi (kot je sicer v navadi pri tovrstnih napravah).

Synology-DS215+-prednja-stran Synology-DS215+-zadnja-stran

Tehnični podatki

procesor: Annapurna Labs Alpine AL-212, 2x 1,4 GHz, strojna enkripcija

pomnilnik: 1 GB DDR3

diski: 2 (nista priložena); zdržljiv s 3,5” in 2,5” modeli SATA2/3

vmesniki: 2x USB 3.0, eSATA

datotečni sistem: EXT4

mere (V X Š X D): 157 mm X 103.5 mm X 232 mm

teža: 1,69 kg

RJ-45 1GbE LAN Port: 2 (z Link Aggregation / Failover support)

Wake on LAN/WAN

ventilator: 92 mm (hrup 19,2 dB(A))

poraba energije: 20,77 W (delovanje), 8,96 W (mirovanje)

garancija: 2 leti

 

Delovanje

Naprava je presenetljivo tiha, zadaj je namreč razmeroma velik ventilator, seveda pa je veliko odvisno tudi od vrste vgrajenih diskov in nastavitve načina delovanja – ventilator lahko deluje v tihem ali hladnem (glasnejšem) načinu. Tekom preizkusa sem napravo uporabljal v tihem načinu, kljub ekstremnemu prenašanju podatkov ni imela nikakršnih težav s pregrevanjem.

Razvijalci so priklopu zunanjih naprav namenili vmesnika USB 3.0 in eSATA, predvsem prva dva sta zelo dobrodošla, če želimo na NAS z zunanjih diskov in ključkov skopirati večje količine podatkov.

DS215+ je eden bolj zmogljivih strežnikov za dva diska na trgu. Razveseljuje predvsem z brezkompromisno povezljivostjo – dvoje gigabitnih mrežnih priključkov namreč podpira združevanje pasovne širine pa tudi prevzemanje bremena ob morebiti odpovedi enega od priključkov (ali vmesnika na stikalu/usmerjevalniku). Slednje funkcije bodo najbolj vesela podjetja, saj bi tudi ob odpovedi enega izmed mrežnih vmesnikov delo z napravo ne ostalo prekinjeno. Synology DS215+ zna tudi glede na nastavitve upravljati z obremenitvijo in ob sočasnem dostopu večjega števila uporabnikov in zahtevkov ustrezno poskrbi za njihovo zalaganje z vsebinami. V domačem okolju naprave seveda niti približno nisem mogel spraviti na kolena.

 

Synology Assistant

Synology Assistant je orodje, ki nam pomaga hitro odkriti in upravljati s strežnikom(i) NAS v lokalnem omrežju. Priporočam, da si strežnik preprosto mapirate med vire računalnika, saj bo tako kar najhitreje viden Raziskovalcu in drugim aplikacijam.

Synology-Assistant-posnetek

DSM je tisti, ki dela razliko

Odlika naprav Synology je že vrsto let operacijski sistem oziroma uporabniški vmesnik DSM, ki je v peti različici resnično skoraj vsemogočen, saj posameznikom in manjšim podjetjem omogoča praktično vse funkcionalnosti zasebnega računalniškega oblaka. Navduši tudi možnost povezovanja in deljenja podatkov z drugimi oblačnimi storitvami. Gre za nadvse prijazen in učinkovit sistem, ki spominja na oddaljeno namizje in omogoča delo z več odprtimi okni/aplikacijami hkrati.

Ob prijavi – srčno priporočam uporabo močnega alfanumeričnega gesla, če boste imeli strežnik NAS priklopljen v internet – nas pozdravi preprost in nadvse pregleden vmesnik.

DSM-5-vmesnik

DSM-1-uvodna

Največja vrednost programske opreme DSM je njena »vsemogočnost«. DSM namreč spremeni strežnik NAS iz tipičnega datotečnega strežnika hkrati še v odjemalec datotek torrent, avdio in video (skratka multimedijski strežnik), lastni oblak, videonadzorni strežnik in celo preprostejši pisarniško-poslovni strežnik! Aplikacij resnično ne manjka, izbiramo pa jih med petimi ključnimi kategorijami (shranjevanje podatkov, orodja, multimedija, posel in varnost).

DSM-2-paketi

V nadzorni plošči enostavno poskrbimo za vse ključne nastavitve glede uporabniških imen, dostopa in povezovanja.

DSM-3-nadzorna-plosca

Pomembno je, da sistem DSM redno posodabljamo. To niti ne bo težko, saj nas strežnik NAS na morebitne posodobitve sistema DSM in na njem nameščenih aplikacij takoj opozori – ob vsaki prijavi. Tipično nadgradnja sistema traja okoli 10 minut, pri čemer za manjše nadgradnje ponovni zagon naprave niti ni potreben (prav tako ne za aplikacije), za večje spremembe pač.

DSM-4-posodobitev

DSM-6-posodobitve

Komentar

Medtem ko je shranjevanje večjih količin podatkov v oblaku v zadnjih letih za številne uporabnike postala vse bolj priljubljena možnost, velja pripomniti, da sistem/strežnik NAS ponuja praktično isto funkcionalnost brez mesečne naročnine (no, kupiti ga vendarle moramo). Za razliko od tega, da podatke hranimo na podatkovnem strežniku nekoga drugega, se lahko odločimo za lokalno varno hrambo. Z namestitvijo sistema NAS v svoje omrežje imamo tudi bistveno več nadzora nad programsko opremo, saj vedno več tovrstnih naprav po vzoru mobilnih naprav omogoča nameščanje različnih namenskih aplikacij. Škatlica NAS se z njimi lahko spremeni v spletni in/ali e-poštni strežnik, sistem za video nadzor, datotečni strežnik, večpredstavnostni center ali pa delovno postajo. Najlepše pri vsem skupaj pa je dejstvo, da lahko te naloge opravlja hkrati (če smo le izbrali eno izmed zmogljivejših naprav)! Strežnik NAS, ki ga priklopimo v lokalno omrežje in/ali internet nato z vsebinami zalaga vse naše naprave, gre za neke vrste osebni zasebni oblak.

Synology-DS215+-vsebina-skatle

Zaključek

Izjemne zmogljivosti in nabor funkcij iz naprave Synology DiskStation DS215+ napravita pravo večživko, saj je lahko datotečni strežnik, tiskalniški strežnik, sistem za video nadzor, spletni strežnik, multimedijski strežnik in še kaj drugega. Zmogljivosti in vsestranskost pa moramo, pričakovano, ustrezno plačati.

 

OCENE

Kakovost izdelave: 9/10

Zmogljivosti: 9,5/10

Glasnost delovanja: 8/10

Cena: 7,5/10

Skupna ocena: 8,5/10

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.