23. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Carrizo – novi mobilni procesorji AMD

2 min read

Šesta generacija AMDjevih mobilnih procesorjev je nared. Skovani pod kodnim imenom Carrizo prinašajo več praktičnih inovacij, predvsem pa vsestranskost, ki si jo želi večina kupcev prenosnikov. Procesorji, namenjeni srednjemu razredu se lahko pohvalijo z nekaj naprednimi tehnologijami. Izstopa predvsem arhitektura HSA po zaslugi katere lahko operacijski sistem (seveda je Windows 10 že podprt) za izvajanje nalog uporablja tako matematični kot grafični del procesorja. Pohitritev v primerjavi s prejšnjo generacijo procesorjev lahko v ekstremnih primerih doseže celo do 17-kratno razliko. Inženirjem je uspelo znižati tudi porabo, procesorji porabijo zgolj do 15W energije, v praksi pa naj bi se avtonomija prenosnikov z novimi procesorji kar podvojila.

AMD CARRIZO 1

Procesorji Carrizo prinašajo še podporo za strojno dekodiranje videa v zapisu H.265/HEVC, kar dodatno zmanjša obremenitev matematične enote in pomaga pri avtonomiji delovanja. Tekoče predvajajo tudi videe v ultra visoki ločljivosti (UHD/4K@60p), kar je pohvalno, posebno v času, ko večino 4K vsebin pošiljamo na digitalne televizorje. AMD je pripravil tudi kombinacijo procesorjev z grafičnimi srci Radeon R6 in R7, ki še dodatno dvignejo zmogljivosti novih prenosnikov (pa tudi porabo na do 35W) in ugodijo zahtevnejšim igričarjem.

AMD CARRIZO 3

Kot rečeno novi procesorji podpirajo operacijski sistem Windows 10 pa tudi grafično knjižico DirectX 12, zanimivi inovaciji pa sta AMDjevi lastni tehnologiji Gesture Control in Looking Glass. Gre za prepoznavo gest rok s pomočjo kamere, ki rabijo za ukazovanje sistemu/aplikacijam, oziroma prepoznavo obrazov v video vsebinah in njihovo enostavnejše iskanje.

AMD CARRIZO 4

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.