19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Televizorji so se ustrelili v nogo

2 min read

 

Letošnji sejem zabavne elektronike CES 2014, ki se te dni odvija v Las Vegasu, se vsekakor ne bo izneveril svoji tradiciji. Tudi letos smo priča številnim prototipom najrazličnejših bolj ali manj uporabnih naprav, ki verjetno nikoli ne bodo ugledale polic trgovin. Med trendi jasno prednjačita internet stvari in naprave za nošenje, pozornost množic pa seveda privabljajo bleščeči televizorji razkošnih diagonal, ki so letos za nameček še ukrivljeni.

LG TV z ukrivljenim zaslonom

Korejski dvojček, torej podjetji LG in Samsung, je mnenja, da je čas za naslednji korak. Potem ko so televizorji osvojili prikazovanje slike v treh dimenzijah (žal le ob pomoči očal) ter v ultra visoki ločljivosti 4K, je sedaj čas za naslednjo novotarijo, brez katere razvajeni publiki ni živeti. Če ste kul, poleg vseh igrač potrebujete še televizor z ukrivljenimi robovi zaslona – ker pač ponuja še za odtenek boljšo uporabniško izkušnjo. Nateg, če mene vprašate.

Pravzaprav sem celo prepričan, da se proizvajalcem televizorjev te dni in mesece kar tresejo hlače, saj postaja več kot očitno, da ljudje nad novimi televizorji niso navdušeni. Ne le, da gore novih funkcij niti ne razumejo, ne vidijo niti potrebe, čemu bi jih uporabljali – kaj pa manjka obstoječemu televizorju, se marsikdo vpraša. Inovacije so proizvajalce televizorjev vzele za talce in jih postavile v kot. Tako kot so se računalniki in npr. računalniške miške v preteklosti razvijale zelo hitro, da smo si uporabniki vsake par mesecev ali pa vsaj na leto dni zaželeli novih modelov, se je v zadnjem desetletju dogajalo s televizorji – ti so postajali vse boljši. In danes so tako dobri, da je prebojnih inovacij bore malo, oziroma so te za uporabnika povsem nepomembne. In prodaja televizorjev ne dosega želenih rezultatov. Za jurja namreč dobimo v vseh pogledih odličen televizor, zato potrebe po zapravljanju tri, pet ali več tisočakov za še boljšega pač ni.

 

Kaj torej še ostane proizvajalcem televizorjev? Sam osebno menim, da se bodo morali osredotočiti na ponudbo vsebin, kar bodo najlažje storili skozi plejado aplikacij. Tudi na področju upravljanja je še ogromno prostora za napreden – daljinci pač preprosto niso sledili vsem trendom, zato pričakujem, da bodo prejeli na dotik občutljive površine, žiroskope in tako uporabnikom olajšali delo s pametnim delom televizorja, povezanega v splet. Ali pa naj proizvajalci naredijo kar najboljše aplikacije za mobilne naprave in bomo televizorje upravljali kar s telefoni in tablicami – kar sem preskusil tovrstnih rešitev, se mi to zdi še najboljša možnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.