26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Ljubljančani dobro skrbijo za zaščito omrežij WiFi

2 min read

SOPHOS, eno vodilnih globalnih podjetij za računalniško varnost, je izmerilo varnost brezžičnih omrežij v Ljubljani. Slovenska prestolnica je najvarnejša izmed vseh, ki jih je SOPHOD izmeril do danes, vključno z mesti, kot so London, San Francisco, Amsterdam, New York City, Seattle, Hanoi, Barcelono, Las Vegas, San Diego in Sydney.

Meritve v prestolnicah SOPHOS pogosto opravlja ob večjih konferencah ali sejmih. Ob 25. obletnici delovanja slovenske SOPHOS podružnice je Ljubljano kot gostujoči predavatelj na dogodku Sophos Forum obiskal vrhunski strokovnjak za računalniško varnost Chester Wisniewski, ki je meritve omrežij WiFi opravil že po številnih mestih po svetu.

Chester Wisniewski

Chester se je na pot po Ljubljani podal s kolesom, opremljen z majhnim računalnikom z brezžično mrežno kartico, anteno za zaznavanje brezžičnih omrežij z dometom približno 50 do 100 metrov in z navigacijo GPS za določanje lokacij. Prekolesaril je različne dele Ljubljane, od starega mestnega jedra in gradu do nakupovalnega središča BTC, stanovanjskih in poslovnih predelov. Na poti je zabeležil 4188 dostopnih točk WiFi, od katerih jih je bilo 13,7 % odprtih oziroma nešifriranih, 1,5 % s šibko zaščito WEP in presenetljivo veliko, kar 84,8 odstotka, z ustrezno varnostno zaščito WPA/WPA2.

To postavlja Ljubljano na prvo mesto glede varnosti omrežij WiFi v primerjavi s prej omenjenimi znanimi svetovnimi mesti. Za primerjavo: SOPHOS je v San Franciscu izmeril kar 19,3 % odprtih omrežij, 9,5 % s šibko zaščito WEP in le 71,2 % z močno zaščito WPA/WPA2, v Londonu pa je bilo še nekoliko slabše, in sicer so izmerili 19 % odprtih omrežij, prav toliko z zaščito WPA in le 62 % z zaščito WPA/WPA2. SOPHOS ob tem poudarja, da je tudi v Ljubljani nezaščitenih omrežij WiFi še vedno preveč, saj ta predstavljajo pomembna varnostna tveganja vdorov v računalnike, ki se v taka omrežja povezujejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.