19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Od 24. do 30. novembra se v državah Evropske unije odvija teden robotike. Organizacija euRobotics je formalna skupna organizacija robotske EU industrije in EU akademske robotske sfere. Ta teden se bo na pobudo EU robotics po celi EU zvrstilo na stotine dogodkov povezanih z robotiko, njihove aktivnosti pa lahko spremljamo na spletni strani www.eu-robotics.net.

lezeci-robot

Slovenska robotika je te dni bogatejša za sveže tiskano knjigo Robotika in umetna inteligenca. Namen te knjige je predstaviti slovenski javnosti dosežke slovenskih raziskav s področja robotike in umetne inteligence. Za te raziskave je predvsem značilna močna vpetost v mednarodni prostor. Knjiga lahko služi kot dodatni učbenik pri univerzitetnem študiju robotike in umetne inteligence. Sicer zahtevni problemi sodobne robotike in umetne inteligence so predstavljeni na  dovolj enostaven način, tako da knjiga lahko pomeni zanimivo branje tudi za srednješolce in jih morda navduši za študij tehnike in naravoslovja.

knjiga Robotika

Pisci posameznih poglavij knjige so raziskovalci z Univerze v Ljubljani in Inštituta »Jožef Stefan«: T. Bajd, I. Bratko, S. Dragan, J. Lenarčič, M. Mihelj, M. Munih, J. Trontelj, F. Solina in A. Ude. Njihova poglavja lepo ustrezajo sodobni definiciji robotike, to je »inteligentni povezavi med zaznavanjem in gibanjem«.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.