26. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Airbus: piloti ne potrebujejo oken

1 min read

Izdelovalec letal Airbus je presenetil z vložitvijo patenta, ki predvideva nekoliko drugačno delovno okolje pilotov letala. Pilotska kabina bi se kaj lahko preselila v zadnji rep letala (tik nad trupom) ali pa pod potniški del, prav tako pa bi lahko izgubila vsa okna. Dogajanje okoli letala bi pilot spremljal kar na velikem zaslonu oziroma več njih, zajemalo pa naj bi ga večje število kamer.

Airbus nova pilotska kabina 1

Tako spremenjeno upravljanje letal bi namreč poleg selitve pilotske kabine prineslo še boljšo aerodinamiko letal, saj bi bil nos lahko bolj zašiljen, medtem ko bi bilo letalo tudi nekoliko lažje, saj velika okna in njihova zasneljiva pritrditev dodajo nekaj deset kilogramov k sami teži letala. S selitvijo pilotske kabine na rep letala bi se ta tudi oddaljila od potniškega dela in možnosti zlorab (ob morebitnih terorističnih napadih).

Airbus nova pilotska kabina 2Airbus nova pilotska kabina 3

Airbus je prepričan, da bi večje število kamer dalo pilotom boljši vpogled na dogajanje, razvijajo pa tudi že tehnologijo prikaza hologramov, ki bi služila za prikaz oblik nevihtnih oblakov in terena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.