Oktober je mesec kibervarnosti

V Evropi se je začel mesec kibervarnosti. Slovenija sodeluje s programom Varni na internetu, glavni namen letošnje akcije je pretvoriti kurativo v preventivo, žrtve prevar pa v lovce na spletne prevare. Agencija Evropske unije za omrežno in informacijsko varnost ENISA in njeni partnerji so z vseevropsko kampanjo, katere cilj je spodbuditi ozaveščenost o kibernetski varnosti med državljani ter zagotoviti najnovejše informacije z izobraževanjem, dobrimi praksami in tekmovanji, že pričeli. Slovenija bo sodelovala z nacionalnim programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT.

mesec kibervarnosti kviz

Ob letošnji vseevropski akciji smo pripravili kampanjo, s katero spletne prevare ilustriramo s pomočjo turneje uličnega gledališča Ana Monro. Predstave se bodo odvijale v vseh večjih mestih po Sloveniji in s svojim satiričnim humorjem zabavale ter hkrati opominjale javnost k previdnosti na spletu. Ulični nastopi bodo ilustrirali spletne prevare v offline svetu in s tem poudarili razliko med previdnostjo v pravem življenju in pogosto preveč zaupljivemu on-line vedenju. Preostale izobraževalne vsebine, kviz in novi video vodiči bodo na voljo tudi na našem portalu www.varninainternetu.si, saj se bo akcija nadaljevala še preko celotnega leta.

prevarantski-tour

Na portalu www.varninainternetu.si so dostopne vse informacije, kako se zaščititi pred spletnimi nevarnostmi, poudarek je na goljufijah, ki lahko povzročijo resno finančno škodo. Vzpostavljena je tudi prijavna točka, prek katere nam lahko uporabniki sporočite težave. Pomoč strokovnjakov centra SI-CERT je za vse, tako domače uporabnike kot podjetja, brezplačna. Na voljo je tudi nov sistem za prijavo prevar SOS GUMB, ki ga uporabniki lahko z enim potegom dodate med zaznamke in tako hitro in enostavno opozorite na opaženo spletno nevarnost.

Znanje o spletnih prevarah pa lahko preverite tudi v kvizu “Lovec na spletne prevare”, ki izda vse trike spletnih goljufov in ob koncu podeli celo certifikat. Glavni namen letošnje akcije je torej pretvoriti kurativo v preventivo, žrtve prevar pa v lovce na prevare in posledično ustvariti skupnost, ki bo znala prepoznati znake spletnih prevar in imela tudi možnost oz. orodje nanje opozoriti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.