27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Kaj danes dobite za največji evrski bankovec?

4 min read

Lahko bi vas pustil, da ugibate, pa verjetno še vedno ne bi uganili, kaj sem imel v mislih. Glede na to, da to berete na tehnološki spletni strani, je očitno povezano s tehničnim izdelkom. Da, za okroglih 500 evrov dobite novi Samsung Galaxy A55 5G, ki je celo podobnih mer kot omenjeni bankovec. Poštena menjava potemtakem …

Pametni telefoni iz t. i. premijskega segmenta, ki jih vsako leto predstavijo proizvajalci, so dodobra založeni s tehnologijo, a tudi njihove cene presegajo tisoč evrov. Lahko sploh kaj storimo zoper to »inflacijo« cen pametnih mobilnikov? Vsekakor. Zanimive možnosti ponujajo celo znana imena iz sveta mobilne telefonije, denimo Samsung Galaxy A55 5G, telefon srednjega razreda s priporočeno maloprodajno ceno kovanček pod 500 evri. Kako se odreže? Presenetljivo dobro.

Mere, teža in »strojna drobovina«

Mere torej. 500-evrski bankovec meri 160 x 82 mm, Samsung Galaxy A55 5G pa 161 x 77,4 mm, je pa seveda znatno debelejši od bankovca. Toda katerega bi raje imeli v žepu? Jaz zase vem. Mobilnik ima kovinsko konstrukcijo ohišja zato po videzu in občutku zelo spominja na družino modelov Galaxy S, tudi zato, ker je na hrbtni strani uporabljeno steklo, kar je pohvalno. Zaslon je Super AMOLED, njegova diagonala pa meri 16,8 cm. Samsung pravi, da gre za neskončni-O zaslon, zame relevantni podatki pa so ločljivost FHD+, osveževanje 120 Hz in najvišja svetilnost 1000 nits – torej lastnosti, ki danes pritičejo sodobnemu zaslonu srednjega razreda.

Poglejmo, kaj se skriva pod zaslonom. V modelu Galaxy A55 5G »tiktaka« hišni osemjedrni procesor z oznako Exynos 1480, ki je glede na lanski model doživel znatno pohitritev, saj je okoli četrtino do tretjino hitrejši – pač odvisno od tega, kateri test boste pognali (Antutu, GeekBench 6, 3D Mark ipd.). Če igrate mobilne igre, je za vas pomemben podatek, da so grafične zmogljivosti 32 % boljše od lanskega modela, torej velja razmisliti o zamenjavi.

Kamere
Kamere so področje, kjer se dela razlika med telefoni in tudi v tokratnem primeru je tako. Če imate radi dobre selfije, izberite Galaxy A55 5G, saj ima sprednjo kamero z ločljivostjo senzorja 32 MP. Na hrbtni strani najdemo še tri kamere: 5 MP makro kamero in 50 MP glavno kamero ter ultra širokokotno kamero z ločljivostjo senzorja 12 MP.

Južnokorejski inženirji so po vzoru dražjih modelov iz družine Galaxy S tudi modelu Galaxy A55 5G namenili izdatno pomoč umetne inteligence. Ta ustvari razliko predvsem v slabših pogojih. Medtem ko so fotografije, zajete z glavno kamero, ob dnevni svetlobi vedno odlične, se v temnejšem delu dneva tale Galaxy obnese dobro, celo nočna fotografija mu »leži«, po zaslugi funkcije Nightography. Telefon namreč podpira večkratno vzorčenje, njegov slikovni procesor, podprt z umetno inteligenco pa bolje obdela fotografijo in iz nje odpravi večino »šuma«. Ker se slikovni procesor pozna tudi pri »razumevanju« globine, so fotografije z učinkom zamegljenosti ozadja (t. i. bokeh) vidno boljše.

Par vzorčnih fotografij, narejenih z Galaxy A55 5G:

Galaxy A55 5G podpira tudi optično stabilizacijo pri snemanju video posnetkov in celo t. i. način dvojnega snemanja, v katerem hkrati delujeta prednja in hrbtna kamera, torej lahko posnamete sebe in to, kar vidite – pač funkcija, pisana na kožo vlogerjem. Za nas »amaterje« pa je zelo dobrodošla funkcija, ki nas vodi po kompoziciji motiva in predlaga, kdaj smo kader ujeli tako, da bomo imeli opravka z lepo fotografijo. Nato le še stisnemo sprožilec. Všeč mi je tudi dejstvo, da telefon močno olajša fotografiranje in zajemanje videa – samodejno kadriranje s prepoznavo obrazov deluje tako dobro, da praktično nisem imel potrebe po ročnem ostrenju.

Zmogljiva baterija

Vgrajeni bateriji z zmogljivostjo 5000 mAh ni kaj očitati. Samsung navaja, da je avtonomija baterije dva dni, in to ni marketinško optimistično nakladanje. Tudi meni je uspelo to doseči, celo ob izdatnejšem testiranju z veliko fotografiranja in nekaj video posnetkov je telefon zvečer še vedno premogel vsaj petino napolnjenosti baterije. Tako da skrbi glede avtonomije baterije v novi družini Galaxy A res ni.

Zaupanja vredna platforma

In zdaj del, ki ga večina ljudi, ki preizkušajo telefone, pogosto spregleda, za slehernika pa je – čeprav spregledan – zelo pomemben. Gre za varnost. Samsung Galaxy A55 5G varuje (beri: šifrira) uporabnikove podatke z rešitvijo Samsung Knox Vault (Knox Trezor), ki ni le programska zaščita, temveč sega še na strojni nivo. Čim telefon zazna fizični napad, prepreči vse možnosti vdora. Seveda podpira večfaktorsko avtentikacijo, ki jo toplo priporočam vsem uporabnikom.

Vsem, ki ste bolj nerodne sorte, svetujem nakup ovitka, da bodo lepo zaobljeni robovi ostali lepi dlje časa. Sicer pa telefon deluje trpežno, tudi zaščiten je pred vdorom vode in prahu. Vsi, ki se od telefona ne morete ločiti niti na plaži, ste lahko pomirjeni – zdrži potopitev do 1 metra globine (v sladko vodo in do 30 minut!), odporen pa je tudi na prah in pesek.

Tu pa je še dodaten razlog, zakaj kupiti telefon priznanega proizvajalca. In to je podpora v navezi s posodobitvami. Podjetju Samsung moram naravnost zaploskati za potezo, da se je odločil, da bo novi Galaxy A55 5G deležen najmanj 5 let varnostnih posodobitev in nadgradenj operacijskega sistema. To pa pomeni, da bo uporabnik v praksi prejel in na telefon namestil vsaj naslednje 4 generacije operacijskega sistema Android. In se ob tem počutil, kot da ima vedno znova nov telefon. Fantastično.

Kaj reči za konec? Samsung Galaxy A55 5G je izjemen telefon – v vsakem trenutku odziven, enostaven za uporabo, varen in z nadpovprečno avtonomijo baterije. Ni slabo za 500 evrov, kajne? Edina dilema bo torej izbira barve – meni in moji pomočnici je tale »izjemna ledeno modra«, kot jo je imel testni telefon, zelo všeč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.