28. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Rekordno število izsiljevanj z golimi posnetki

3 min read

Danes je valentinovo, praznik zaljubljencev. Toda, kako ukrepati, ko se ljubezen ohladi in neprijetna čustva prenesejo v digitalni svet? Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost (SI-CERT) opozarjajo na manj lepo plat navezovanja stikov prek družbenih omrežij in aplikacij za zmenke.

Na SI-CERT so v letu 2023 obravnavali rekordno število izsiljevanj z intimnimi fotografijami, kar 98. Predvidevajo, da je številka še mnogo višja, saj se zaradi občutljive teme velika večina ne obrne po pomoč. Najpogostejša tarča pa niso dekleta, kot bi laično menili, temveč mladi odrasli moški!

Izsiljevanje z intimnimi posnetki ali sextortion je oblika spletne goljufije, ki se je v Sloveniji prvič pojavila sredi leta 2015, v zadnjem letu pa je opazen izrazit porast. Prvi stik goljufa z žrtvijo je največkrat vzpostavljen na Instagramu ali Facebooku, pogosto tudi prek aplikacij za zmenke (Btrfly, Tinder ipd.). Pojavljajo so tudi primeri, ko napadalci z različnimi orodji za manipulacijo slik zmontirajo fotografije, da izgledajo kot žrtvine intimne fotografije in prav tako grozijo z objavo, če ne plačajo določenega zneska.

Število prijav izsiljevanja (sextortion) na odzivni center SI-CERT


Pošiljanje golih fotografij neznancem ni nikoli dobra ideja
Pozdravljeni! Postal sem žrtev izsiljevanja prek spleta. Neznanka, ki sem jo spoznal me izsiljuje, da bo objavila moje gole fotografije na spletu in mi tako uničila življenje. Nakazal sem že kar nekaj denarja, vendar zahtevajo čedalje več. Sem pod zelo velikim stresom in ne vem, kaj naj storim …

Tako se pričnejo številne prijave izsiljevanja z intimnimi posnetki, znane tudi pod izrazom sextortion. Izsiljevanje z intimnimi posnetki ali sextortion je oblika spletne goljufije, ki se je v Sloveniji prvič pojavila sredi leta 2015, v zadnjem letu pa je opazen izrazit porast. Prvi stik goljufa z žrtvijo je največkrat vzpostavljen na Instagramu ali Facebooku, pogosto tudi prek aplikacij za zmenke (Btrfly, Tinder ipd.). Neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljstvo in prične pogovor. Žrtev začne prepričevati, da se pošlje svoje gole fotografije. Ko prejme intimni posnetek ali fotografije, začne izsiljevati, da bo posnetek poslala vsem prijateljem in družini, če ji ne bo nakazala denarja. Finančne zahteve so dokaj visoke, tudi več tisoč evrov. Izsiljevalci ustvarjajo hud psihični pritisk na žrtev, grozijo z organi pregona, FBI, tožbami zaradi posredovanja pornografije, predvsem pa grozijo, da bodo posnetek razposlali vsem prijateljem, družini, nadrejenim. Kot izpostavljajo na SI-CERT, so tudi primeri, ko napadalci z različnimi orodji za manipulacijo slik zmontirajo fotografije, da izgledajo kot žrtvine intimne fotografije in prav tako grozijo z objavo, če ne plačajo določenega zneska.

Za privlačno fotografijo se lahko skriva kdorkoli
Za izzivalnimi profili na družbenih omrežjih se skrivajo organizirane kriminalne združbe, njihov edini cilj pa je prepričati sogovornike, da se slečejo pred spletno kamero ali pa sami pošljejo svoje gole fotografije. Napadalci se nahajajo večinoma v afriških državah, kjer je kazenski pregon močno omejen in je toliko pomembneje preprečiti, da bi se sploh znašli v takšni situaciji. Zato nikoli ne pristajajte na izmenjavo intimnih fotografij in videoposnetkov z neznancem, ki ste ga spoznali na družbenih omrežjih.

Žrtvam na odzivnem centru SI-CERT svetujejo, naj nemudoma in v celoti prekinejo vso komunikacijo z izsiljevalci. Kot pravijo: »Nikakor ne nakazujte denarja in ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, izsiljevalci bodo zahtevali vedno večje zneske.« Če jih žrtev blokira na enem omrežju, jo poskušajo kontaktirati na vse možne načine, tudi preko drugih profilov. Izsiljevanje se običajno konča kmalu potem, ko žrtev v celoti prekine vso komunikacijo z izsiljevalci in jim ne odgovori več na nobeno sporočilo.

Na spletni strani programa Varni na internetu so tudi podrobna pojasnila, kako ukrepati, če ste žrtev izsiljevanja z intimnimi fotografijami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.