20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Xiaomijeve dvanajstice

3 min read

Xiaomi je danes svetu predstavil tri nove mobilnike iz družine 12, in sicer Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 in Xiaomi 12X. Novinci so zasnovani za opolnomočenje uporabnikov z najsodobnejšo videografijo, ki prinaša impresiven napredek pri Xiaomijevem patentiranem algoritmu umetne inteligence, izjemne zmogljivosti procesorja in vsestransko izboljšano uporabniško izkušnjo.

Poudarek je torej na kinematografiji. Vsi trije pametni telefoni se ponašajo s profesionalnim naborom treh kamer za vsestransko fotografiranje, v katerem je glavna zvezda širokokotna kamera s senzorjem ločljivosti 50 MP in zmožnostjo snemanja videoposnetkov v 8K, tako na Xiaomi 12 Pro kot Xiaomi 12. Po tej plati izstopa model Xiaomi 12 Pro, ki ima vgrajeno vrhunsko tipalo Sony IMX707. Slikovni senzor je sposoben zajeti velike količine svetlobe in omogoča napredne slikovne zmogljivosti z višjo hitrostjo ostrenja in večjo barvno natančnostjo. Xiaomi 12 in Xiaomi 12X imata ultra širokokotno kamero 13 MP in 5 MP telemakro objektiv za snemanje iz različnih zornih kotov.

Sodobne kamere dopolnjujejo še algoritmi umetne inteligence. Te inovacije uporabnikom olajšajo delo, saj posnamejo vsak trenutek v njegovi popolnosti, tudi pri šibki svetlobi ali premikajočih se motivih. Xiaomi ProFocus inteligentno identificira in sledi objektom ter preprečuje zamegljene ali neizostrene posnetke premikajočih se ali zastrtih predmetov. Novosti vključujejo tudi zmogljivosti samodejnega ostrenja oči in zaznavanja obraza. Način AI Cinema, ki je na voljo na vseh treh napravah, z enim samim dotikom ponuja številne ustvarjalne možnosti za urejanje videoposnetkov, kot so načini Parallel World, Freeze Frame Video in Magic Zoom.

In potem so tu še strojne zmogljivosti. Xiaomi 12 Pro in Xiaomi 12 se ponašata s procesorjem Snapdragon 8 Gen 1 – Qualcommovo najnaprednejšo mobilno platformo. Ta procesor prinaša za tretjino boljše grafične zmogljivosti in za četrtino manjšo energijsko lakoto v primerjavi s prejšnjo generacijo1. Medtem Xiaomi 12X pa poganja nekoliko šibkejši, a tudi varčnejši Snapdragon 870. Vse tri naprave imajo vgrajen pomnilnik LPDDR5 v različnih kombinacijah. Za optimalno izkušnjo družina Xiaomi 12 vsebuje tudi visoko zmogljive hladilne sisteme, opremljene z veliko parno komoro in več plastmi grafita, ki nudijo vrhunsko zmogljivost hlajenja – za npr. dolgotrajno igranje iger brez pešanja zmogljivosti.

In že smo pri zaslonih. Vse tri naprave ponujajo slikovito gledanje na zaslonu AMOLED Dot Display, ki ga je DisplayMate ocenil z oceno A+, in s podporo za TrueColor. Za dodatno brezskrbnost ima zaslon zaščito Corning® Gorilla® Glass Victus®, kar pomeni, da je odporen na praske in podpira vodilno tehnologijo Dolby Vision®, ki oživi vašo vsebino z živahnimi barvami in osupljivimi detajli. Serija Xiaomi 12 podpira tudi HDR 10+. Xiaomi 12 Pro ima certifikat SGS, kar pomeni, da je zaslon očem prijazen tudi pri maratonskih sejah.

Xiaomi 12 Pro se medtem ponaša z zaslonom nove ravni, ki ponuja osupljivo vizualno izkušnjo z neverjetno gladkim pomikanjem in drsenjem. Visoko energijsko učinkovit 6,73-palčni zaslon WQHD+ uporablja AdaptiveSync Pro za inteligentno prilagajanje dinamičnega zaslona LTPO med 1Hz in 120Hz glede na vsebino.

Xiaomi 12 in Xiaomi 12X prinašata Xiaomijev najbolj barvit zaslon pametnega telefona do zdaj z več kot 68 milijardami barv na 6,28-palčnih zaslonih Full HD+. Oba imata 120 Hz AdaptiveSync za impresivno visoko ločljivost, živahen zaslon brez utripanja, ki mu ne uide nobena podrobnost.

Zvok? Zanj so poskrbeli zvočni strokovnjaki v podjetju Harmon Kardon, impresivno zvočno izkušnjo pa poganja tehnologija Dolby Atmos®. Ta zagotavlja prostorski zvok z osupljivimi podrobnostmi, jasnostjo in realizmom za popolno zabavo. Zastavonoša nove družine premore kar štiri zvočnike.

Sem pozabil še kaj? Aha, baterije in polnjenje. Xiaomi 12 Pro ima polnilnik Xiaomi HyperCharge z neverjetno močjo 120 W. Izjemno zmogljiva 4.600 mAh baterija je v načinu Boost popolnoma napolnjena v samo 18 minutah.

Cene za Slovenijo še niso znane, so pa znane “globalne” cene. Pro model se začne pri 999 dolarjih, klasična 12 pri 749 in oskubljeni 12X pri 649 dolarjih. Navadna dvanajstica ima torej najbolje razmerje med vloženim in dobljenim.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.