19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Začnite se učiti digitalnih veščin

2 min read

Z razvojem tehnologije se je povečala potreba po digitalnih znanjih, ta trend pa bo v prihodnje še bolj izrazit. Zato je smiselno že danes poprijeti za učenje programskih jezikov in drugih digitalnih veščin. Znanje programiranja postaja vse bolj iskana veščina. Za pridobivanje novih znanj ni nikoli prepozno, vse kar potrebujete sta volja in ustrezna oprema, kot je npr. zmogljiv prenosni računalnik.

Če znate uporabljati programe, še ne pomeni, da imate računalnik v malem prstu, še manj, da imate dovolj znanja, ki bo v prihodnje vse bolj pomembno za uspešno kariero. Potrebna je sposobnost abstrakcije, miselnega procesa, v katerem pride do razločevanja med idejami in objekti. Obvladati morate algoritme, ki so osnova programiranja, znati si morate predstavljati podatke in obvladati preprosto logiko. Šele nato res razumete, kako računalniki mislijo in pridobite sposobnost reševanja problemov s pomočjo analize in abstrakcije podatkov pred prepoznavanjem, preizkušanjem in izvajanjem potencialne rešitve. Sliši se učeno in v veliki meri bo to kar držalo, saj imajo dobri programerji za sabo veliko vaje. Lahko pa povemo bolj preprosto. Najprej si zamislite, kako boste rešili problem, kateri podatki so vam na voljo in kaj govorijo, nakar morate vse skupaj spremeniti v program, ki ga bo računalnik razumel.

Programiranje, znanje 21. stoletja
Vseeno je, s katerim programskim jezikom vstopite v svet programiranja. Bistveno je, da usvojite analitično mišljenje, da podrobno razumete, kako računalnik deluje in zakaj so programi takšni, kot so. Ko imate programski jezik v malem prstu, preskok na drugega zahteva manj časa, le toliko, da se naučite njegovih ukazov, sintakse in posebnosti. Zato strokovnjaki predlagajo, naj se otroci v zgodnjih letih igrajo s programi kot je Scratch, in igračami, ki jih lahko programirajo. Na višjih stopnjah pa presedlajte na programske jezike (orodja) Python, HTML, JavaScript in Java. Vedno pa je potreben kakovosten računalnik, še najbolje prenosen, saj se je tako moč programiranja učiti doma, v šoli ali pri prijateljih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.