19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Lenovo ima največ najzmogljivejših superračunalnikov

2 min read

53. izdaja lestvice najzmogljivejših superračunalnikov na svetu TOP500 je postavila nov mejnik. Tokrat se je zgodilo prvič, da je vseh 500 sistemov na njej po zmogljivostih doseglo vsaj en petaflops na preizkusu High Performance Linpack (HPL), saj je tudi najšibkejši med najboljšimi superračunalniki zmogel 1,022 petaflops.

Na vrhu seznama skorajda ni sprememb, med deseterico sta se uvrstila dva novinca, pri čemer gre v enem primeru za obstoječi superračunalnik, ki je z nadgradnjo dosegel višje zmogljivosti. Povsem na vrhu sta IBMova superračunalnika Summit in Sierra, ki ju uporabljata laboratorija ameriškega oddelka za energijo. Poganja ju kombinacija osrednjih procesorjev Power 9 in grafičnih procesorjev NVIDIA V100. Sistem Summit dosega rekordnih 148,6 petaflops in je za več kot polovico hitrejši od sistema Sierra (94,6 petaflops). Na tretjem mestu ostaja superračunalnik kitajskega narodnega raziskovalnega centra Sunway TaihuLight z zmogljivostjo 93 petaflops, ki jo iztisne iz 10 milijonov procesorjev SW26010.

Najzmogljivejši superračunalnik proizvajalca Lenovo je na 9. mestu, njegova zmogljivost pa znaša 19,5 petaflops. Deluje v superračunalniškem centru Leibniz v bližini nemškega mesta Munchen. Opremljen je s procesorji Intel Xeon Platinum in arhitekturo Omni-Path.

Na lestvici TOP500 ima največ, kar 219 superračunalnikov Kitajska, v ZDA pa jih je 116. Na tretjem mestu je Japonska z 29, sledijo pa Francija (19), Združeno Kraljestvo (18) in Nemčija (14). Čeprav je v ZDA znatno manj superračunalnikov kot na Kitajskem, so ti po skupnih zmogljivostih boljši. Ameriški superračunalniki tako premorejo 38,4 % vseh zmogljivosti najboljših 500 superračunalnikov (od tega 15,6 % prispevata sistema Summit in Sierra), medtem ko kitajski superračunalniki premorejo 29,9 % vseh zmogljivosti.

Kitajska dominacija se sicer nadaljuje med proizvajalci superračunalnikov. Lenovo je izdelal največ superračunalnikov med najboljšimi petstotimi, in sicer kar 173, sledijo mu ponudniki Inspur (71) in Sugon (63), HPE (40) in Cray (39). Superračunalniki podjetja Lenovo so tudi vodilni po skupni zmogljivosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.