19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

AMD z epskim skokom

2 min read

AMD se je očitno letos odločil za popoln napad. Najprej so splavili zmogljive namizne procesorje Ryzen, za konec leta napovedujejo zelo konkurenčne mobilne procesorje, vmes pa smo na pragu vstopa v vroče poletje dobili še strežniške procesorje EPYC. In ti so res nekaj posebnega. Med 9 novinci so kar trije procesorji, ki se pohvalijo z 32 jedri.

Procesorji EPYC so strojno gledano sistemi na čipu (SoC), saj imajo v procesorju integirano praktično vse – tudi sistemski nabor, pomnilniški krmilnik, južni most in celo namenski varnostni koprocesor. Zastavonoša družine je model EPYC 7601 se lahko pohvali s kar 32 jedri Zen, ta pa lahko obdelujejo 64 niti ukazov hkrati. Jedra delujejo z delovnim taktom 2,2 GHz, ki se v primeru, da procesor ni polno obremenjen, dvigne do 3,2 GHz. Impresivna je tudi termalna ovojnica procesorja, ki je postavljena pri vsega 180W, kar je za 32-jedrnika zgleden dosežek, ki priča o tem, kako energijsko učinkovit je sam procesor. Obstaja tudi še varčnejši 32-jedrnik – nekoliko nižji delovni takti porabo energije zajezijo pri 155W!

Vsi procesorji iz družine EPYC 7000 opremljeni z osemkanalnim pomnilniškim krmilnikom in podpirajo do 16 rež pomnilnika. Ob uporabi pomnilniških modulov zmogljivosti 128 GB lahko posamezen procesor upravlja s kar 2 TB pomnilnika, česar bodo izredno vesele najrazličnejše aplikacije s področja analitike in računalništva v pomnilniku. Procesor podpira najrazličnejše vrste pomnilnika, večina proizvajalcev plošč pa se bo odločila za uporabo hitrega in cenovno dostopnega pomnilnika DDR4 (do 2667 MHz). Pomnilniška prepustnost dosega do zavidljivih 290 GB/s.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.