20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

AMD vrača udarec

3 min read

AMD je danes predstavil novo generacijo procesorjev z vgrajeno grafiko, znanih tudi pod kodnim imenom Kaveri. Posebnost novincev je v tem, da znajo sedaj matematične sredice in grafično srce sodelovati in si deliti sistemske vire (pomnilnik). Nič čudnega torej, da jih AMD trži kot prave večjedrnike, najzmogljivejši med njimi, model A10-7850K, ponuja kar 12 obdelavnih procesorjev – 4 matematične in 8 grafičnih.

Kaveri-s-plosco

Procesorji na arhitekturi Kaveri temeljijo na konceptu heterogenosti, po katerem lahko tudi grafični del procesorja izvaja številne računalniške ukaze. To sploh ni neumno, nasprotno, razvoj grafičnih sredic in programske opreme zanje je v zadnjih letih poskrbel, da so grafični procesorji marsikatero nalogo postorili še porecej hitreje od osrednjih. Po računski moči (merjeno v GFLOPs) je v model A10-7850K vgrajeno grafično srce, ki že temelji na arhitekturi GCN (Graphics Core Next) skoraj 6-krat hitrejše od matematičnega. Vrsta aplikacij že danes lahko izkoristi CPU in GPU za svoje delo, a sem prepričan, da bomo čez leto dni uživali v še precej večji podpori in pohitritvi dela številnih poslovnih programov in iger.  Tudi zato, ker je AMD pri tem podprl praktično vse standarde, ki jih uporabljajo aplikacije za računanje z grafičnimi sredicami.

Kaveri-CPU-GPU

Po zaslugi manjšega proizvodnega procesa (28nm) so inženirji v podobno velikost sredice uspeli stlačiti dodatno milijardo tranzistorjev, kar se vsekakor pozna pri vsakdanjem delu, pa čeprav je večina dodatne moči šla na račun grafike. Novi procesorji bodo na voljo v treh energetsko zahtevnih različicah s termalno ovojnico 95, 65 in celo 45W. Še posebej zanimiv bo model A8-7600, ki bo omogočal nastavitev porabe – ob izbiri manjše vrednosti (do 45W) bo temu ustrezno prilagodil tudi delovni takt in napetost. Vsi procesorji uradno podpirajo pomnilnik DDR3 do hitrosti DDR3-2133. “Parjenje” procesorja s hitrim pomnilnikom je še kako pomembno, saj ta botruje tako hitrejšim izračunom kot grafični obdelavi. Grafični del se preprosto imenuje Radeon R7 in deluje s taktom 720 MHz pri vseh modelih, ker pa gre za praktično le okrnjeno različico namiznega čipa, verjamemo, da ima v procesor vgrajeno grafično srce še precej frekvenčne rezerve.

amd_a10-7850k_a10-7700k_kaveri

AMD je povlekel še eno posrečeno potezo, s katero želi dokazati univerzalnost novih procesorjev. Najdražjima primerkoma A10-7850K in A10-7700 prilaga tudi priljubljeno igro Battlefield 4, kar v praksi pomeni, da je v očeh igričarjev procesor vreden vsaj 50€ več. Obenem pa želi AMD dokazati, da je moč na novih procesorjih igrati tudi najnovejše in grafično najzahtevnejše igre v polni visoki ločljivosti – na v procesor integrirani grafiki – nekaj, kar še do včeraj ni bilo možno. Pohvalno. In ker se z novo grafično arhitekturo v procesorje APU seli tudi AMD-jeva pogruntavščina Mantle, lahko pričakujemo, da bodo manj zahtevni igričarji v prihodnjih letih brez težav shajali le z v procesor vgrajeno grafiko.

Kaveri-modeli-procesorjev

Kdaj bodo novi procesorji naprodaj v Sloveniji, še ni uradno znano, a če je soditi po stari praksi slovenskih spletnih trgovcev, bi lahko prvi primerki začeli k nam “kapljati” proti koncu januarja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.