25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Comtrade upravlja s podatki trkalnika delcev v CERN-u

2 min read

Comtrade je najnovejši partner organizacije CERN openlab. Sodelovanje med organizacijama bo usmerjeno v dostopnost, upravljivost in razširljivost sistema za shranjevanje podatkov EOS, ki ga uporablja Evropska organizacija za jedrske raziskave (CERN). Z izboljšavami vpeljave sistema EOS ter naprednimi možnostmi za upravljanje in dostop do podatkov bo Comtrade okrepil sodelovanje med vedno večjim številom raziskovalnih organizacij, ki sodelujejo pri poizkusih z najbolj zmogljivim pospeševalnikom delcev na svetu – Velikim hadronskim trkalnikom (Large Hadron Collider).

CERN podatkovni center

Organizacija CERN, ki skupaj s številnimi raziskovalnimi ustanovami po svetu preučuje najmanjše osnovne gradnike snovi, hrani in deli ogromne količine podatkov. Podatkovni center v CERN-u vsako leto shrani več kot 30 petabajtov podatkov, ki jih ustvarijo samo preizkusi v trkalniku delcev LHC. Sistem hiperhrambe podatkov EOS je ključni del, ki se razteza v kar dva podatkovna centra in hrani že 140 petabajtov podatkov.

trkalnik LHC

Količina podatkov, ki jih ustvarijo preizkusi v trkalniku LHC, se dramatično povečuje, k hitri rasti podatkov pa prispeva tudi vedno večje število sodelujočih raziskovalnih ustanov. V CERN-u so zato načrtovali prenovo sistema EOS, s katero bi poenostavili dostop do podatkov zunanjim sodelujočim organizacijam. Glede na bogate izkušnje s sistemi za shranjevanje podatkov, omrežji in upravljanjem sistemov so izbrali podjetje Comtrade. Z namenom, da se raziskovalcem po svetu olajšajo raziskave, temelječe na podatkih trkalnika LHC, bo morala implementacija sistema EOS zagotoviti preprosto upravljanje ne glede na izjemno količino podatkov in kompleksnost IT-okolja. Cilj je zagotoviti zanesljivo hrambo podatkov in njihovo pretočnost do uporabnikov, ki jih bodo nadalje obdelovali, analizirali in distribuirali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.