27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Na sejmu IFA še boljše pike in slika

2 min read

September bo zelo pester na področju potrošniške oziroma zabavne elektronike. Že konec prvega tedna v mesecu bodo v Berlinu na sejmu IFA vsi večji svetovni proizvajalci televizorjev in druge avdio video opreme in dodatkov pokazali svoje novosti, mi pa bomo držali pesti, da te v Slovenijo zaidejo še pred koncem leta.

Nobeno presenečenje ni, da se bo letos večina novotarij vrtela okoli zaslonov z ultravisoko ločljivostjo. Televizorji UHD oz. 4K bodo predstavljali večino novosti, letošnje novosti pa imajo opraviti predvsem s tehnologijo t. i. kvantnih pik, ki poskrbijo za še bolj impresivne barve (razširjena barvna paleta) ter spektakularen kontrast (tehnika HDR). Izboljšana ločljivost seveda še kako dobro vpliva tudi na prikaz 3D-slike. Lani so predvsem po zaslugi zasoljenih cen televizorji z ločljivostjo 4K še dokaj sramežljivo vstopali v gospodinjstva, letos pa naj bi si odrezali že kar polovičen delež v prodaji. Proizvajalci očitno še niso obupali nad blagim ukrivljanjem zaslonov, nasprotno, medtem ko je lani predvsem Samsung pokazal televizor, ki je imel motorizirane robove, bo letos posnemovalcev več. Povsem nepotrebno, če se mene vpraša. Je pa uporabno za bahanje pred sosedi, a žal ne toliko učinkovito kot nakup dražjega primerka avtomobilske pločevine.

Letnica 2015 (ali celo 2016) na področje televizorjev poleg ločljivosti UHD prinaša še dodatno, po mojem mnenju precej pomembnejšo novost. Praktično vsi televizorji bodo podpirali novi kompresijski standard HEVC (H.265), kar pomeni, da bodo visokoločljive vsebine lahko predvajali še (zelo) dolgo. Držimo pesti, da se bo kaj premaknilo tudi na področju priprave vsebin v ločljivosti 4K. Teh je sedaj relativno malo pa še težko dostopne so. Sejem IFA obljublja tudi poskus obuditve uporabe ploščkov bluray, saj so ti edini primerni za shranjevanje videa v ultravisoki ločljivosti. Sam sem glede tovrstne distribucije video vsebin precej skeptičen, ne nazadnje ploščki vseh vrst niso (skoraj) izumrli brez razloga. Nemara bi bilo celo bolje, če bi filme prodajali kar na ključkih ali diskih USB (kot so nekateri proizvajalci televizorjev že poskušali).

Če sem lahko malo pragmatičen, potem menim, da bo še največ videa v ločljivosti 4K na televizorje prišlo v obliki domačih posnetkov. Predvsem s strani uporabnikov, ki si bodo privoščili nakup 4K kamere ali kamkorderja. Slednji se prav lepo cenijo in vsekakor predstavljajo pravi potencial, kako do 4K vsebin. Če boste kupovali tovrstno napravo, naj bo izdelek z optično stabilizacijo slike nuja – nihče namreč ne želi gledati stresenih 8 milijonov pik …

Več o novotarijah iz sveta televizorjev in kamer pa septembra, ko bom obiskal sejem IFA 2015 v Berlinu. Če bi se želeli tja odpraviti tudi vi, je sedaj pravi čas za rezervacijo letalskih vozovnic. Aja, še datum – 4. do 9. september.

ifa-logo3

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.