27. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tablice poneumljajo otroke

2 min read

Od sodobnih staršev radi slišimo, da so tablice tako enostavne za uporabo, da rokovanje z njimi obvlada že njihov triletni otrok. Ta se ponavadi sicer dere “ptičkeeee” in vemo, kaj sledi. A nekateri zdravniki in pediatri menijo, da tablice lahko zavirajo uspešen razvoj otroka.otrok s tablico

Delo s tablico res ne zahteva znanja branja in tipkanja, zato se lahko že malčki hitro privadijo, kako predvajati glasbo, risanko, si ogledati fotografije ali igrati preproste igre.

Enostavnost uporabe tablic in pametnih telefonov z zasloni na dotik je postala idealen izgovor za zaposlene starše, saj s temi digitalnimi “igračami” pomirijo in/ali zamotijo svoje otroke med vožnjo z avtomobilom, obiskom restavracije ali pa pri celi vrsti domačih opravil. Veliko staršev se celo počuti manj krivih za neudeležbo v otrokovem razvoju, češ, saj so na tablico namestili tudi poučne aplikacije in igre.

druzina s tablico

Zdravstvene specialiste ti trendi upravičeno skrbijo. Menijo celo, da čepenje pred tablico ali televizorjem/računalnikom bistveno ne pripomore k hitrejšemu razvoju znanj in drugih spretnosti otroka, nasprotno, krade čas drugim aktivnostim, ki bi jih otrok moral opravljati z namenom razvoja svojih možganov. denimo se igrati z “analognimi” (beri: neelektronskimi) igračami, biti v interakciji s starši in drugimi odraslimi osebami … Otroški pediatri že opozarjajo na očitno povečan odstotek otrok z vedenjskimi motnjami in motnjami v splošnem razvoju, vzroke pa vidijo predvsem v zmanjšani interakciji s starši ter uporabi sodobnih tehnoloških igrač.

Kako odgovorni starši ste sami?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.