25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Ni Googla, ni panike

3 min read

Ljudje me večkrat vprašajo za nasvet glede nakupa pametnega telefona. Zadnja leta je podjetje Huawei doživelo strm vzpon, njegova priljubljenost v Sloveniji je izjemna. A »ZDA« so se odločile, da bodo kitajskemu konkurentu vrgle kakšno poleno pod noge. Prepovedujejo namreč sodelovanje domačim podjetjem z nevarnostjo z vzhoda.

Tako na novih pametnih telefonih Huawei iz družine P40 privzeto ni nameščenih Googlovih storitev, kar skrbi mnoge uporabnike, ki so njegove storitve vzeli za svoje. Je pa zato Huawei ponudil druge poti in načine, kako vseeno lahko najdete aplikacije, ki jih potrebujete in ste se jih v zadnjih letih navadili. Možnost je pravzaprav veliko.

Kot skoraj vsi pametni telefoni zadnjega desetletja, imajo tudi novinci nameščen operacijski sistem EMUI 10, katerega osnova je odprtokodna različica Androida. Del nje sicer niso t. i. Googlove mobilne storitve, zato tudi ni tržnice Play, ki jo večinoma uporabljate za dostop do aplikacij. Da pa ne bi bili prikrajšani, je Huawei izdelal lastno različico mobilnih storitev (poimenovano HMS), skupaj z njimi pa tudi aplikacijsko tržnico AppGallery. Čeprav je v kratkem času postala tretja največja tržnica na svetu, pa v njej mogoče ne boste našli vseh želenih aplikacij. Nič zato, še vedno je na voljo nekaj drugih poti in načinov, kako do njih.

Deluje, ne deluje

Do lanskega leta Googlove mobilne storitve (GMS) niso imele alternative, zato jih uporabljajo tudi nekatere druge aplikacije. Te ne bodo delovale, tudi če jih na omenjene modele pametnih telefonov namestite. A le dokler jih razvijalci ne bodo prilagodili Huaweievim storitvam (HMS) in objavili v tržnici AppGallery. Velika večina mobilnih aplikacij pa teh storitev (GMS) ne potrebuje, zato bodo delovale, če jih namestite na svoj telefon. Obstaja preprostih načinov.

Uporaba orodja Phone Clone

Prvi je uporaba orodja Phone Clone, ki je namenjeno prenosu podatkov, datotek in v primeru naprav s sistemom Android, tudi aplikacij iz starega na nov telefon. Uporaba je zelo preprosta. Na obeh ga zaženete, na starem izberete možnost »To je star telefon«, na novem pa »To je nov telefon« in sledite navodilom na zaslonu. Po zaključku procesa po na nov telefon prenesena tudi večina aplikacij, ki ste jih uporabljali na starem. Podoben učinek je tudi, če starega arhivirate v oblak ali s pomočjo programa HiSuite na osebni računalnik, nato pa novega obnovite z arhivsko datoteko. Upoštevajte pa, da aplikacije, ki so bile prenesene in niso v tržnici AppGallery, ne bodo samodejno nadgrajene, temveč boste za to morali poskrbeti ročno.

Iskanje v tržnici AppGallery

Mnogo aplikacij, med njimi tudi slovenskih je že v Huaweievi tržnici AppGallery, zato se najprej splača v njej poiskati želeno. Uporaba tržnice AppGallery je sicer preprosta, kot uporaba vsake druge tržnice, a Huawei trdi, da je tudi varnejša, saj preverijo čisto vsakega razvijalca. Poleg običajnih funkcij, kot so predlogi za nameščanje in možnost vpisa tistih, ki jih pogrešate, so zanimiv dodatek tudi tako imenovane hitre aplikacije. Gre za novo generacijo rešitev, ki v bistvu delujejo kot storitve, zato jih ni treba namestiti. Dovolj je, da se dotaknete ikone v tržnici in takoj se zažene.

Sicer pa lahko na svoj novi telefon namestite še kakšno drugo tržnico, med dokaj pestro ponudbo sta še posebej zanimivi sta Amazonova App Store in APK Pure. V prvi je sicer manj aplikacij kot v drugi, vendar te za delovanje ne potrebujejo Googlovih storitev, medtem ko so v drugi tudi takšne.

MoreApps pomaga najti želeno aplikacijo

Uporabna pomoč pa je tudi aplikacija MoreApps, ki jo boste uporabniki pametnih telefonov družine P40 našli v tržnici AppGallery. Gre za nekakšen kažipot do iskanega, saj vam po vpisu imena aplikacije pove, kje jo je mogoče najti in kako namestiti. Izkorišča namreč dejstvo, da so viri nekaterih tudi spletne strani razvijalcev, zatorej vam ponudi hitro povezavo do njih. V primeru, ko pa iskana na telefonu ne bo delovala, ali je ni mogoče od nikjer prenesti, potem pa ponudi alternativne.

Z enim ali kombinacijo več načinov boste tudi na modele pametnih telefonov družine P40 naložili veliko večino aplikacij, ki jih potrebujete. Še več pa jih bo na voljo v prihodnje, saj je Huawei resno zakorakal na lastno pot, v to pa sodi tudi sodelovanje z razvijalci iz celega sveta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.