8. septembra 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

DynamicsMinds 2024: avtonomni ERP in agenti z UI

4 min read

Na konferenci DynamicsMinds, ki jo je v Portorožu organiziralo podjetje Docentric, se je zbralo več kot tisoč udeležencev iz 47 držav. Živahna konferenca, namenjena skupnosti, je združila navdušence, uporabnike in strokovnjake za rešitve Dynamics 365 in Power Platform ter postala kraj navezovanja stikov, sodelovanja in inovacij. Konferenca je z več kot 200 predavanji in več kot 170 mednarodnimi govorci ponudila poglobljen vpogled v Microsoftov nabor poslovnih aplikacij.

Na uvodnem predavanju, na katerem so sodelovali ugledni govorci, kot so Georg Glantschnig (Microsoft), Keith Whatling (HSO), Shay Gurman (Microsoft), Mike Morton (Microsoft) in Dona Sarkar (Microsoft), je Sarkar predstavila 5 trendov iz sveta umetne inteligence v letih 2024 in 2025: pričakovan razcvet malih jezikovnih modelov (SLM)/mejnih/specializiranih modelov; večji poudarek na varnosti podatkov; znatna rast v številu virov za razvoj veščin in vpeljavo, ki bodo uporabnikom omogočili uporabo orodij z umetno inteligenco; razvoj strojne opreme z umetno inteligenco za bolj razširjeno uporabo orodij z umetno inteligenco (novi računalnik Copilot+) in agentifikacija sistema Copilot. »Microsoftovi izdelki nudijo 101 izkušnjo sistema Copilot. Skupno jim je to, da se vsaka obnaša, kot da se še nikoli niste srečali, ne spomni se preteklih interakcij, ne pozna konteksta in nima spomina. Pri agentifikaciji gre za to, kako Copilotu dodati kontekst in spomin ter mu omogočili, da bo boljši pri izvajanju opravil v vašem imenu,« je pojasnila Sarkar, glavna nadloga (Chief Troublemaker) programa Copilot z umetno inteligenco pri Microsoftu.

Na predavanju »Vprašaj strokovnjake: Copilot« so Dona Sarkar, Chris Huntingford (ANS Group), AJ Ansari (DSWi) in Raffaele Rialdi (Vevy Europe) govorili o največjih izzivih pri uvajanju pomočnika Copilot. Ugotovili so, da bi morala podjetja pred njegovo uvedbo opredeliti, kdo in kako ga bo uporabljal, ter sprejeti novo kulturo podjetja in določiti jasna pravila o varnosti podatkov.

Aleksandar Totović (Microsoft) je imel več predavanj o predpisih, dokumentaciji, davkih in trajnosti, področjih, ki jih Evropska unija ureja v vse večji meri. »To je računovodstvo 21. stoletja in v naslednjih dveh letih bodo za več kot 50 tisoč podjetij, zlasti v Evropski uniji, veljala nova pravila, saj bodo morala poročati o trajnosti. Zato smo razvili nov modul, ki spremlja emisije toplogrednih plinov in o njih poroča,« je pojasnil Totović.

David Yack (365.training) je spregovoril o vseh vprašanjih arhitekture na visoki ravni, ki jih je treba upoštevati pri razvoju in arhitekturi poslovne aplikacije. »Hitrost sprememb bo v naslednjih nekaj letih izjemno hitra in bo res močno vplivala na arhitekte, saj se bodo zmogljivosti umetne inteligence nenehno spreminjale in jim bodo morali slediti,« je dejal Yack. »Ena od stvari, ki smo se jih dotaknili med predavanjem, je kako pripraviti prave podatke, zagotoviti pravice do teh podatkov in vse to združiti,« je še pojasnil.

Na programu konference je bilo več kot 200 predavanj in okroglih miz. Val odzivov je sprožila okrogla miza z naslovom »Pandorina skrinjica umetne inteligence je odprta. Kaj zdaj?« Moderatorka Ana Gligorijević (Docentric) je na njej gostila Dono Sarkar, Aca Momčilovića (Global AI Ethics Institute), Ilyo Fainberga (Microsoft) in Rajka Muršiča (Univerza v Ljubljani), razpravljali pa so o prednostih in slabostih umetne inteligence, ki vsekakor ne bo izginila. Pogovarjali so se o področjih, na katere je umetna inteligenca vplivala pozitivno, kot sta izobraževanje in medicina. Prav tako je beseda tekla o tem, ali je bila hitra predstavitev aplikacij umetne inteligence širši javnosti prava odločitev in zakaj menijo, da umetna inteligenca ne more nadomestiti ljudi in njihovih čustev.

Steve Mordue, osemkratni prejemnik naziva Microsoft MVP za poslovne aplikacije, član sveta partnerjev Microsoft Dynamics 365 in izvršni direktor podjetja Forceworks, je izrazil svoje navdušenje nad konferenco in poudaril, da se je na njej zbralo ravno pravo število strokovnjakov ter da se posveča odličnim temam. »Konference obiskujem že 25 let in to je daleč najbolj zabaven dogodek, na katerem sem bil,« je povedal Mordue. »Naša skupnost potrebuje čim več tovrstnih dogodkov, da lahko širimo informacije o tem, kaj se dogaja.« Omenil je tudi hiter razvoj tehnologije ter izpostavil, da si pred 10 leti nismo niti predstavljali, da bi se lahko stvari, o katerih so razpravljali udeleženci na konferenci, sploh zgodile.

»V podjetju Docentric smo prepričani, da je naš prispevek k skupnosti Microsoft Dynamics z organizacijo te konference dober tako za naše podjetje kot za družbo kot celoto,« je povedal Miha Vuk, tehnični strokovnjak v podjetju Docentric. »V preteklosti smo se lotevali različnih aktivnosti, kot so pisanje člankov in pomoč drugim na različne načine. Nato pa smo videli priložnost, da naredimo več z organizacijo konference DynamicsMinds, ki je edinstvena za ta del sveta in obenem eden največjih tovrstnih dogodkov v Evropi.« Poudaril je tudi pomen uporabniške skupine Dynamics User Group Adriatic, ki v regiji povezuje različne uporabnike rešitev Dynamics in strokovnjake, ki med letom na srečanjih izmenjujejo svoje izkušnje in znanje.

Letošnja konferenca je podrla rekorde udeležbe, saj se je dogodka v primerjavi z lanskim letom udeležilo za neverjetnih 67 % več ljudi. Tako je utrdila svoj sloves osrednjega dogodka za skupnosti uporabnikov rešitev Dynamics in Power Platform. Mednarodni udeleženci so pohvalili poučna predavanja, priložnosti za mreženje in čudovito lokacijo v Portorožu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.