24. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Dell z novim oddelkom in strategijo za internet stvari

4 min read

Ste se kdaj vprašali, koliko stane internet? Kaj pa internet stvari? Seveda niste. Končni znesek seveda ne obstaja, a da gre za resno stvar, priča že podatek o tem, da bo samo tehnološki gigant Dell Technologies v naslednjih treh letih v razvoj rešitev za internet stvari vložil debelo milijardo ameriških dolarjev.

Na dogodku IQT Day v New Yorku je namreč zbranim medijem, med katerimi je bil kakopak tudi Tehnokrat, predstavil smele načrte z internetom stvari. IoT je po novem nov oddelek v korporaciji, vodi pa ga nihče drug kot tehnični direktor družbe VMware Ray O’Farrell. Omenjeni oddelek bo skupaj s partnerji in razvojnimi laboratoriji poskrbel za razvoj celotnega ekosistema rešitev in tudi novih poslovnih modelov.

Doba porazdeljenega računalništva se vrača

Digitalna preobrazba s seboj prinaša številne nove poslovne modele. In marsikaj obrača na glavo. Pred njo ni imuno niti računalništvo v oblaku, na katerega IT-industrija stavi že zadnje desetletje in pol. Centralizacija računalništva in dostave IT-storitev pač ni primerna za vse. Danes praktično vse okoli nas postaja pametno, od telefonov, avtomobilov, srčnih spodbujevalnikov do oljnih ploščadi. Kaj imajo te stvari skupnega? Obdelavo podatkov iz najrazličnejših senzorjev. Med njimi je veliko naprav, ki ne morejo čakati na odgovor »iz oblaka«, pa čeprav pošiljanje in prejemanje podatkov traja le nekaj sekund. Če nam pred avto skoči srna, se mora tudi samovozeči avtomobil hipno odločiti, kaj bo storil.

»Internet stvari temeljito spreminja naša življenja, poslovanje podjetij in način, kako deluje svet. Mi vidimo veliko sliko – razumemo, da računalništvo in obdelava podatkov ne sodita zgolj v oblak, temveč tudi v samo jedro in na rob. Svet potrebuje porazdeljeno računalniško arhitekturo, ki bo združila internet stvari in umetno inteligenco v eno celoto. Posledice za družbo in svet bodo seveda globoke,« je na dogodku IQT Day komentiral predsednik uprave in izvršni direktor družbe Michael Dell.

Ciljne naložbe v prihodnost

Dell Technologies skupaj s svojimi hčerinskimi podjetji že snuje temelje novega tehnološkega časa. Že danes namreč strankam nudi t. i. prehode v internet stvari Edge Gateways, ki jih upravlja in varuje hišna rešitev VMware Pulse IoT Control Center. Ta teče na strežnikih PowerEdge iz družine C, ki so bili nadgrajeni s tehnologijo strojnega učenja in predstavljajo sestavni del nove arhitekture – porazdeljeno sredico. Na drugi strani pa so rešitve za hrambo podatkov, kakršni sta Dell EMC Isilon in Elastic Cloud Storage, ki hranita ogromne količine podatkov in izvajata analitiko nad njimi. V družbi Dell Technologies se niso pozabili pohvaliti, da danes obvladujejo že več kot polovico vseh »kritičnih« sistemov za hrambo podatkov na svetu.

Oblak seveda ostaja pomemben, v njem se bodo obdelovala največja bremena, medtem ko bodo naprave na robu zmogle v realnem času (ali pa ob pomoči sredice – s katero bodo povezane prek omrežja) obdelati vse zanje ključne naloge. Analitika je v svetu interneta stvari že danes pisana z veliko začetnico – hčerinski Pivotal z rešitvama Pivotal Cloud Foundry in Pivotal Container Service skrbi za ta del enačbe. Novotarija Dell Boomi pa poskrbi za hitro povezovanje relevantnih podatkov in še izboljša oblačno analitiko in rezultate rešitev, ki uporabljajo tehnologijo globokega učenja. Stranke si bodo vse rešitve lahko ogledale in preizkusile v t. i. laboratorijih Dell IoT Labs.

Nautilus, Fire in IRIS – projekti, ki obetajo

Za današnjo hojo po robu, ki bo že jutri realnost, v korporaciji Dell skrbijo različni projekti. Zanimivi so predvsem naslednji: projekt Nautilus skrbi za razvoj programske opreme, ki omogoča spremljanje in izvajanje poizvedb v pretočnih podatkih IoT-prehodov v realnem času. Seveda lahko rešitev te podatke tudi zajame in preda drugemu orodju za še globljo in napredno analitiko. V podjetju VMware se »igrajo z ognjem«, no, ne dobesedno, projekt Fire je v bistvu hiperkonvergenčna platforma (del rešitve Pulse), ki poenostavlja upravljanje z vsemi rešitvami s področja interneta stvari in podjetjem omogoča, da hitreje uresničijo svoje načrte v svetu IoT, vključno z analitiko. Hčerinsko varnostno podjetje RSA pa v svojih laboratorijih razvija rešitev, znano kot projekt IRIS. Ta bo poskrbel, da se bodo napredne analitične funkcije, ki bodo skrbele za informacijsko varnost, znašle na napravah »z roba« in jih ustrezno zaščitile.

Omeniti velja še zanimiv projekt ‘Worldwide Herd’ oziroma prevedeno v svetovna čreda, kjer se analitika vrši nad geografsko razpršenimi podatki – ta funkcionalnost je za mednarodne korporacije vse bolj pomembna, saj se zavedajo »teže« masovnih podatkov, ki jih zaradi velikosti, zasebnosti in zahtev regulative ni mogoče pogosto premakniti, torej jih je treba obdelovati tam, kjer nastajajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.