4. maja 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Grafična kartica za domači kino

2 min read

Čeprav sem prepričan, da lahko večpredstavnostni podaljški povsem upravičijo apetite domačih uporabnikov glede sistemov hišnega kina, pa bo za filmske in računalniške zanesenjake vedno obstajala le ena prava pot. Majhen in tih računalnik, ki ne pristaja na kompromise. Če ima vgrajeno dobro grafično kartico, pa še toliko bolje.

No, v pestri ponudbi majhnih plošč formata miniITX bomo kaj hitro našli ustrezno platformo zase, nekoliko več zapletov bo pri ohišjih. Res majhnih ohišij ni veliko, obenem pa lahko trpi njihova funkcionalnost. Na drugi strani pa imamo vrsto miniITX ohišij, ki zlahka gostijo večino klasičnih računalniških komponent, a so pri tem njihove zunanje mere vse prej kot “mini”. Najboljša pot je navadno nekje vmes.

Sapphire R7 240 Dual HDMI LP 1

In ko se tako že spopademo z vrsto izzivov, dobimo novega – kje dobiti dobro grafično kartico t. i. nizkega profila? V trenutni generaciji novih generacij kartic GeForce in Radeon je izbira res klavrna. Še najcenejša in najuporabnejša se mi v tem primeru zdi Sapphirova kartica Radeon R7 240 2GB Low Profile with Boost. Res je, ni najzmogljivejša, saj ponuja le 320 pretočnih cevovodov, torej je na nivoju (naj)boljših v procesorje AMD APU vgrajenih grafik pa tudi njen delovni takt je s 730 MHz precej podoben. No, tehnologija Boost ga samodejno dvigne na 780 MHz, če ugotovi, da mora grafika zavihati rokave. Dva gigabajta pomnilnika sta razkošno odmerjena, žal pa le hitrosti DDR3, a tako povsem sovpadata z ostalimi zmogljivostmi. Iger v polni visoki ločljivosti se torej s to kartico ne bomo igrali, vsaj novejših ne. No, nič hudega, sam sem zanjo že našel idealno “delovno mesto”. V hišnem kinu bo službovala, saj ji je proizvajalec pohvalno namenil dva izhoda HDMI, kar v mojem primeru pomeni, da lahko hkrati pošilja sliko in na televizor in projektor. Ker je vmes še AV-sprejemnik, se mi kar smeji ob dejstvu, da kartica procesira tudi 7.1 zvok in 3D-sliko, ki jo obe napravi tudi podpirata.

Sapphire R7 240 Dual HDMI LP 2

Sicer me je sprva mamil tudi zmogljivejši model SAPPHIRE R7 250 1GB Low Profile, ki premore več strojne moči in hitrejši pomnilnik GDDR5, a je z izbiro vmesnikov (DVI, microHDMI in mini DisplayPort) več kot očitno bolj namenjen pisarniški rabi, zato je v mojih očeh zmagal R7 240. Majhen ventilator skoraj neslišno opravlja svoje delo, glede na izjemno nizko porabo energije pa bi se lahko Sapphirovi inženirji nemara lahko odločili tudi za pasivno hlajenje. No, vsaj meni bi tako še polepšali dan, čeprav se že sedaj spogledujem z “bogokletno” idejo, da bi nemara ventilator kar izklopil in preveril, če bodo temperature še vedno ostale med znosnimi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.