25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Wal-mart s tovornjaki prihodnosti

1 min read

Ameriška trgovska veriga Wal-mart seveda sama skrbi za del logistike in transport blaga. Podjetje se je lotilo celo priprave lastnega dizajna dostavnega tovornjaka. Pri prototip je že nared, obljublja pa bistveno večjo učinkovitost, torej nižjo porabo goriva in druge manjše stroške.

Walmart-advanced-vehicle-experience-wave-1

Wal-mart ima danes v svoji floti 6500 tovornjakov, 55000 prikolic ter zaposluje 7000 voznikov. Leta 2005 je podjetje objavilo, da želi do leta 2015 podvojiti učinkovitost svoje flote vozil, od najave do danes pa se je ta dvignila za 84 odstotkov.

Walmart-advanced-vehicle-experience-wave-concept-truck

WAVe ali Walmart Advanced Vehicle Experience pa naj bi poskrbel za piko na i. Gre za izredno aerodinamično oblikovan tovornjak, ki pretok zraka zmanjša za kar 20 odstotkov, kar v praksi prinese 10-odstotno zmanjšanje porabe goriva. Za še večjo učinkovitost velikih prevoznih sredstev pa bodo poskrbele t. i. mikroturbine (razvite s strani podjetja Capstone Turbine), ki znajo delovati z različnimi energenti, tudi zemeljskim plinom, pri čemer ne potrebujejo zahtevnih in dragih lubrikantov ter sistemov tekočega hlajenja. Pogonski sklop je sicer hibriden.

Walmart tovornjak

Največje presenečenje prototipnega tovornjaka pa predstavlja sredinska postavitev šoferja v kabini, ki naj bi pripomogla k še večji preglednosti na vse strani. Futuristični kokpit, poln prilagodljivih zaslonov, sicer gosti še posteljo za šoferja, pohvali pa se lahko tudi z drsnimi vrati.

Več podrobnosti pa v videu:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.