HTC s telefoni do superračunalniških zmogljivosti

HTC meni, da je koncept računalniških grozdov pametno preslikati tudi na področje mobilnih telefonov. HTC Power To Give je namreč iniciativa, ki si prizadeva ustvariti super računalnik, kateri bo izkoriščal neizkoriščene zmogljivosti pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android.

htc-power-to-give-app

Omenjeni projekt je seveda še globoko v preizkusni fazi, HTC pa si prizadeva, da bi spodbudil lastnike pametnih telefonov, da bi dovolili uporabo neizkoriščenih zmogljivosti svojih mobilnih naprav in tako pomagali poiskati odgovore na nekaj največjih vprašanj družbe. Iskali bi odgovore, kot so boj proti raku, AIDS-u, Alzheimerjevi bolezni, kako zagotoviti pitno vodo za vsakega otroka in raziskave za iskanje zunajzemeljskega življenja.

Uporabniki pametnih telefonov s sistemom Android bodo lahko s prostovoljno priključitvijo projektu omogočili ključno podporo raziskavam na področju medicine, znanosti in ekologije. Projekt HTC Power To Give je bil razvit s pomočjo partnerstva z dr. Davidom Andersonom iz Univerze v Kaliforniji, Berkeley. Projekt bo podpiral največjo prostovoljno svetovno računalniško iniciativo in izkoristil moč globalnega omrežja uporabnikov pametnih telefonov.

HTC power to give

Milijon pametnih telefonov HTC One (trenutno sta podprta še modela HTC Butterfly in HTC Butterfly S) v projektu HTC Power To Give, bi lahko zagotovil podobno procesorsko moč, primerljivo z zmogljivostmi superračunalnikov (merjeno v PetaFLOP). Slednje bi lahko močno skrajšalo razvojne cikle za organizacije, ki bi sicer potrebovale več let za analizo ogromnih količin podatkov.

Sam sicer nad idejo nisem navdušen, saj mobilne naprave preprosto niso zasnovane za dolgotrajne obremenitve in bi s tem samo še povečali njihovo obrabo (telefoni bi še veliko prej odšli v večna lovišča in na servis) ter porabo energije. Pravzaprav bi bili uporabniki tisti, ki bi velikim znanstvenim ustanovam, vključenim v ta projekt, plačevali račun za električno energijo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.