19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tehnologija in zagotavljanje trajnosti smučarije

3 min read

Tehnologija prodira v vse pore naših življenj. Na delo, zabavo, v šport. In jih tudi spreminja. Po možnosti na bolje, kot lahko vidimo na področju smučarske panoge. Izsledki nove Mastercard neodvisne študije po metodi Delphi, pod vodstvom prof. dr. Sasche L. Schmidta, direktorja düsseldorfskega centra za šport in management WHU1, in 46 mednarodnih strokovnjakov za alpsko industrijo, so razkrili ključni pomen tehnologije za nemoteno uživanje v zimskih športih v prihodnosti.

Nove tehnologije in inovacije so tekme Hahnenkamm (Petelinji greben) spremenile iz dogodka, kjer je bilo v ospredju le gotovinsko plačevanje, v takšnega, ki spodbuja inovativne plačilne rešitve. Strokovnjaki napovedujejo, da bo temu vzoru do 2025 sledila večina drugih letovišč, ki bodo s prehodom na brezstični model plačevanja izboljšala varnost, praktičnost in dostopnost za turiste in prebivalce. Povezane aplikacije in nemotena brezstična plačila za vse storitve – najem smuči, rezervacije hotelov in smučarske vozovnice – bodo po mnenju vseh strokovnjakov izboljšale smučarsko izkušnjo in ponudile več priložnosti v tem športu.

Podjetje Mastercard kot partner smukaških tekem Hahnenkamm nadaljuje z naložbami v Kitzbühel ter omogoča razvoj letovišča s pomočjo vrhunske tehnologije. Letošnji obiskovalci lahko tako prvič uporabijo inovativne hibridne kartice izdelovalca LAKS Pay, ki na eni brezstični kartici združujejo plačevanje, smučarske vozovnice, hotele in javni prevoz. Z novo predplačniško kartico lahko obiskovalci plačujejo, uporabljajo žičnice in hotelske sobe za popolno doživetje na smučišču. Kartico Ski2Pay je mogoče uporabiti v preko 100 smučarskih letoviščih in hotelih po vsem svetu.

Ob zagotavljanju enostavne plačilne izkušnje je ohranjanje gorskega okolja osrednja prednostna naloga panoge, ki se spopada z rastočimi temperaturami zaradi podnebnih sprememb. Strokovnjaki podpirajo izdelavo in uporabo umetnega snega kot dodatka naravnim padavinam in pripomočka za zagotavljanje ustrezne dolžine smučarske sezone. Obenem se tudi strinjajo, da so inovacije ključne za zmanjševanje vpliva panoge na okolje in dolgoročno izboljšanje trajnosti športa, npr. z uporabo obnovljive energije in recikliranja vode iz staljenega snega.

Naslednje področje nenehnih inovacij je preprečevanje poškodb pri smuki, kjer strokovnjaki pozivajo k nadaljnjemu tehnološkemu napredku za zmanjšanje tveganj. Napredna zaščitna oprema, ki zmanjšuje tveganje zvina hrbtenice, lahko tako pomaga preprečiti poškodbe, ki pomenijo konec za športnikovo kariero, smučarske zračne blazine, ki so trenutno v razvoju, pa bodo zaščitile kosti profesionalnih športnikov in turistov v gorah.

Raziskava je izpostavila tehnologijo kot ključno za izboljšanje dosežkov športnikov. V razvoju so UI (umetna inteligenca) in sistemi za spremljanje dosežkov kot načini za izboljšanje forme vrhunskih športnikov. Obenem se v smučarske športe na nižjih ravneh uvaja AR (obogatena resničnost) preko sistemov, vgrajenih v čelade, ki prikazujejo podatke v živo na prikazovalnikih v višini oči in uporabnikom omogočajo ogled statistike ter povezavo z inštruktorji in prijatelji med smuko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.