25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Mate X – nesporni zmagovalec prvega vala zložljivih mobilnikov

3 min read

rhdr


Mate X je ta hip brez prave konkurence – pravi 5G telefon prihodnosti.

Po čem si bomo zapomnili leto 2019? Bržkone prav po prvih primerkih zložljivih pametnih mobilnih telefonov. Udarili so kot strela z jasnega, zanimivo pa bo videti, če se bodo obdržali. To, da so močno drugačni, je jasno. Ali so tudi boljši, bo pokazal čas. Je pa jasno, da ciljajo tako na tržni delež pametnih mobilnikov kot tablic.

Sejem MWC v Barceloni se je komaj dobro začel, pa je že jasno, da bo bitka huda. Če smo lahko prejšnji teden občudovali Samsungovo čudo, ki se zlaga in si tik pred začetkom sejma ogledali Alcatelov prototip na različne načine zložljivega mobilnika, je vse – ne povsem nepresenetljivo – pozitivno šokiral Huawei. Kitajski inženirji, ki smo jim še desetletje nazaj pripisovali lastnosti odličnih človeških kopirnih strojev s cenovno optimizacijo, so danes glavni inovatorji.

Inženirji so v tečaje zaslona vložili izjemno količino znanja – premagali so fiziko.

Najlepši dokaz trenutnega proizvodno-inovatorskega potenciala je vsekakor novi prepogljivi mobilnik Huawei Mate X. Priznam, ko gre za tehnične zadeve, sem res zahtevna stranka. Težko me je navdušiti. A pogled na patentirano zasnovo tečajev, ki skrbijo, da se dva zaslona na Mate X prepogneta in nato zložita v enega dobesedno kljubuje zakonom fizike. Samo poglejte slike …

Pa le mehanski tečaji, ukrojeni po krilih sokola (ni prvič, da so tehnološka podjetja rešitve iskala v navdih iz narave), tudi ostala drobovina neverjetno tankega mobilnika je pravo remek delo. In hkrati drzna napoved, da Huawei zna in zmore, predvsem pa si upa pokazati, iz kakega testa je.

Mobilna omrežja 5G bodo šele dokazala kaj zmore Mate X – obljubljajo prenos 1 GB podatkov v treh sekundah!

Nov čip za povezovanje v mobilna omrežja Balong 5000 prinaša najhitrejše prenose podatkov v omrežjih prihodnje generacije (5G), bateriji sta kar dve (pod vsakim zaslonom ena) s skupno kapaciteto 4500 mAh, za piko na i pa poskrbi standard Huawei SuperCharge, ki podpira hitro polnjenje z močjo 55 W – mimogrede – s polnilnikom telefona lahko sedaj hitro polnimo tudi prenosne računalnike!

Vrnimo se k glavni funkciji – zložljivemu zaslonu pasme OLED. Ko je Huawei Mate X zložen, ga uporabnik lahko uporablja kot pametni telefon z zaslonom diagonale 6,6 palca, razprt pa se spremeni v izjemno tanko tablico z 8-palčnim zaslonom. Nova funkcionalnost tako pomeni revolucijo na področju produktivnosti kot tudi zabave na mobilnih napravah. Na tako velikem zaslonu vse poteka lažje in udobneje. Tako opravljanje pisarniških opravil in urejanje dokumentov, kot tudi branje in ogled slik ter videoposnetkov. V načinu razdeljenega zaslona pa uporabniki lahko zelo enostavno tudi dodajajo slike iz svoje galerije v elektronska sporočila. Z večjim zaslonom so uporabniki tako bolj učinkoviti in pri opravilih prihranijo več dragocenega časa.

Zaslon je naravnost vrhunski, v iztegnjenem načinu je pravzaprav izjemno tanka tablica.

Mate X je resnično globalni telefon, pripravljen na prihodnost. Omogoča namreč uporabo dveh kartic SIM, pri tem pa bodo uporabniki lahko v telefon vstavili tako kartice, ki delujejo v omrežju 4G, kot tudi kartice, ki delujejo v omrežju 5G.

Sam telefon je glede na vgrajene komponente neverjetno tanek.

Zatakne (npr. v grlu) se pri ceni. Različica z 8 GB delovnega pomnilnika in pol gigabajta prostora za hrambo podatkov, bo veljala prav nič skromnih 2299 evrov. Zakaj? Ker lahko. Gre za tehnološko mojstrovino, ki vsekakor ni poceni za izdelavo. A ljudje tudi za avtomobile odštejejo več deset ali celo sto tisoč evrov, torej dobra dva tisočaka za vesoljski mobilnik ne smeta biti presenečenje. Nasprotno, vrtoglavi ceni navkljub sem prepričan, da ga bodo zahtevni uporabniki na zrelih trgih dobesedno razgrabili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.