19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

So naložbe v IKT upravičene?

2 min read

Na prvi letošnji IT-konferenci, RoglIT 2019, je veliko pozornosti poželo predavanje z naslovom »Ali so naložbe časa in denarja v IKT sploh upravičene?«. V njem sta predavatelja predstavila štiri najbolj pogoste profile podjetij in njihov odnos do naložb v informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Med njimi se žal v letu 2019 najdejo tudi podjetja, ki ne verjamejo, da za poslovanje potrebujejo IT. Kot sta dejala predavatelja, takšna podjetja že danes umirajo na obroke. Večina domačih podjetij sicer sodi med konzervativna podjetja, ki sicer premišljeno vlagajo v tehnološke rešitve, a šele, ko so te dozorele. Zato ne morejo pričakovati preskokov temveč le počasen napredek. Poglavje zase so tudi “modernisti”, torej podjetja, ki vlagajo v vse, kar je novega. Njihova IT-okolja so zato pogosto kompleksna in neurejena – veliko je aplikacij, ki delajo enako, ni pa ustreznega sodelovanja.

Vodilna so zato tista podjetja, ki poskrbijo, da je IT del njihove vizije, imajo strategijo razvoja, njihove naložbe pa imajo “oči” in rešujejo dejanske izzive.

Utrinek s predavanja.

Udeleženci so se strinjali, da digitalna preobrazba poslovanja tudi od področja IT zahteva, da aktivno sodeluje pri soustvarjanju dodane vrednosti poslovanja. Podjetja in organizacije, ki želijo napredovati, morajo zato imeti ustrezno strategijo, vizijo pa tudi vodstvo in poskrbeti za čim boljšo implementacijo IT-rešitev. Žal večina podjetij danes ne meri učinkovitosti naložb v IT, pa bi to morala početi. To jim bodo sicer olajšali tudi novi poslovni modeli, kjer v ospredje stopa predvsem zunanje upravljanje IT-storitev in kibernetske varnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.