24. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Nokia se vrača na pota stare slave

4 min read

rpt

HMD Global, ki danes velja za dom telefonov Nokia, je presenetljivo hitro prenovil nabor pametnih mobilnikov, namenjenih uporabnikom, ki iščejo predvsem kar najboljše razmerje med ceno in zmogljivostmi. Nova generacija mobilnikov je dobila priponko »pika ena«, torej se novinci imenujejo Nokia 5.1, Nokia 3.1 in Nokia 2.1, prinašajo pa drzno sporočilo: ciljajo na najboljšo uporabniško izkušnjo v nižjih tržnih segmentih – in jo, to že lahko zapišemo, tudi dosegajo.

Zdaj finsko-kitajska naveza je poskrbela, da tudi uporabniki s plitkejšimi žepi dobijo relativno trpežen mobilnik, ki preprosto dela.

Seveda so ob ugodnih cenah še vedno morali ubrati kakšen kompromis, a načeloma ne na račun zmogljivosti in varnosti. Velik plus v očeh uporabnikov je tekoča izkušnja, ki jo zagotavljata redno posodabljana operacijska sistema Android One in Android Go, pa tudi kakovost izdelave je na višjem nivoju, kot smo je vajeni od cenovno ugodnih kitajskih tekmecev. Varčevalni program se je tako dotaknil predvsem zaslonov in kamer, ki so sicer nadgrajeni, a glede na nove razmere na trgu še vedno zgolj povprečni.

Juho Sarvikas, direktor proizvodov pri HMD Global, je na včerajšnji predstavitvi v Moskvi dejal: “Z novo družino pametnih telefonov uvajamo večje zaslone, vgrajeni procesorji pa nudijo do 50 % višje zmogljivosti, hkrati pa ohranjajo ravnovesje s porabo energije in varčnostjo. Vsak telefon izžareva preprost slog in pozornost do podrobnosti. Ne glede na proračun bodo uporabniki lahko našli pametni telefon Nokia, ki bo pravšnji zanje.” Slednje vsekakor drži, saj se bodo cene začele že pri okoli sto evrih.

Tekmecem vrgli rokavico

Med novinci najbolj prepriča Nokia 5.1, saj telefon, ki bo stal 189 evrov (naprodaj bo julija), s svojo tanko zasnovo in lahkostjo, izdelan je namreč iz enega kosa aluminija, spominja na precej dražje izdelke. Glede na predhodnika je shujšal kar za 2 milimetra, kar je izjemen dosežek. 5,5-palčni zaslon ločljivosti Full HD+ premore zdaj modno razmerje stranic 18 : 9, za tekoče poganjanje aplikacij in iger pa skrbi 8-jedrni procesor, ki glede na predhodnika prinaša kar 40 % več zmogljivosti. Na hrbtni strani smo pogrešili dvojno kamero, a se enojna kamera z ločljivostjo 16 MPik skuša odkupiti z izboljšanim samodejnim ostrenjem z zaznavanjem faze. Da bo Nokia 5.1 posrečena izbira za srednje zahtevnega uporabnika, dokazuje tudi s prisotnostjo čipa NFC, zato podpira brezstično mobilno plačevanje v podprtih storitvah in aplikacijah.

Zelo skladno in premišljeno je izdelana tudi Nokia 3.1, družina Nokia 3 pa je bila do sedaj najbolj prodajana, zato želi novinka ohraniti odlične rezultate. Rahlo ukrivljen 5,2-palčni zaslon (2,5D), ki ga varuje zaščitno steklo Corning Gorilla, ter nadpovprečno kakovostno ohišje sta aduta na vsega 139 evrov cenjenega telefona. 8-jedrni procesor MediaTek 6750 prinaša kar 50-odstotni pospešek glede na predhodnika, enojna kamera, opremljena s senzorjem ločljivosti 13 Mpik pa je pričakovano zgolj povprečna.

Popolno presenečenje pa je telefon, ki naj bi ga v teoriji kompromisi najbolj zavrli, a je ravno nasprotno. Nokia 2.1, ki je namenjena vedno aktivnim potrošnikom, prinaša kar dvodnevno avtonomijo baterije in to kljub dejstvu, da ima vgrajen velik, 5,5-palčni zaslon. Ker bo ta telefon tudi pogosta izbira mladeži (oziroma staršev, ki menijo, da je proračun za prvi telefon pametno postaviti pri evrskem stotaku), razveselita še nadpovprečno zmogljiva stereo zvočnika. V plastičnem ohišju se je našel prostor za mobilno platformo Qualcomm Snapdragon 425, zato s pogajanjem aplikacij in iger ne bo težav. Še največji kompromis sta kameri – sprednja s 5 Mpik ločljivosti in zadnja z 8 Mpik pač nista sposobni čudežev. A od telefona za sto evrov fotografskih presežkov ne pričakuje nihče, zgledna odzivnost in odlična baterija pa sta v tem cenovnem razredu velik plus.

Android, kot si ga lahko le želimo

Številni proizvajalci svoje mobilnike okitijo z najrazličnejšimi preoblekami, ki upočasnijo delovanje telefona in upočasnjujejo njegovo posodabljanje. Pametni telefoni Nokia z nameščenim sistemom Android One pa stavijo na golo preprostost in divjo funkcionalnost – ker jih ne bremenijo  nališpani uporabniški vmesniki, nudijo več prostora za shranjevanje in podaljšano delovanje baterije. Zgledne so tudi obljube o varnostnih in drugih posodobitvah – Nokia 5.1 in Nokia 3.1 bosta prejeli tri leta mesečnih varnostnih posodobitev in dve leti posodobitev operacijskega sistema, s čimer se uvrščata med najbolj varne telefone, ki so trenutno na voljo. »Čist« Android je tudi dober obet, da bodo prav nove Nokie med prvimi, ki bodo deležne nove različice sistema Android P, ki bo predvidoma na voljo jeseni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.