Raziskovalci IJS odkrili skrito upornost

V priznani mednarodni reviji Science Advances je izšel nov članek raziskovalcev Odseka za kompleksne snovi Instituta »Jožef Stefan« pod vodstvom prof. dr. Dragana Mihailovića. Čeprav so superprevodniki znani po tem, da nimajo električnega upora, so raziskovalci pokazali, da je možno superprevodne nanožice z majhnimi premeri spraviti v metastabilno kvantno stanje, v katerih je upor končen.

Superprevodniki so znani po tem, da nimajo električnega upora, kar je ena izmed posledic makroskopske kvantne narave tega pojava. Vendar pa se je izkazalo, da to ne velja vedno. V eksperimentu, ki sta ga pod vodstvom Dragana Mihailovića izvedla Ivan Madan in Jože Buh, so raziskovalci s kratkimi laserskimi sunki pokazali, da je možno superprevodne nanožice z majhnimi premeri spraviti v metastabilno kvantno stanje, v katerih je upor različen od nič in ga je možno kontrolirati.

Delo, ki vključuje sintezo nanožic po novi poti, priprave vezij nanometrskih dimenzij, električnih in optičnih meritev ter teoretične izračune, je v celoti rezultat znanja raziskovalcev Instituta »Jožef Stefan« in Nanocentra. Nanožice je sintentiziral Aleš Mrzel, teoretične izračune pa opravil Viktor Kabanov s študentom Vladimirom Baranovim.

Odkritje napoveduje nov temeljni kvantni pojav neravnovesnih superprevodnih stanj, povezan s kvantnim kaosom, hkrati pa je zanimivo tudi z vidika razvoja novih detektorjev posameznih fotonov v kvantnih šifriranih komunikacijah in detekciji elementarnih delcev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.