18. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Svetovni dan varnostnega kopiranja

2 min read

Ste danes že izdelali varnostno kopijo svojih podatkov? Le naredite jo, ne škodi, lahko pa zelo pomaga. Pa še v trendu boste. 31. marec je namreč svetovni dan varnostnega kopiranja (ang. backup). Inciativi se pridružuje tudi program Varni na internetu, kjer pozivajo spletne uporabnike, naj še danes poskrbijo za varnostne kopije svojih podatkov.

Vrednost podatkov spoznate šele, ko jih izgubite
Ne samo okvara programske opreme in človeške napake, vzrokov za izgubo podatkov je veliko. Med njimi prednjačijo okvare in poškodbe strojne opreme (nesrečni padci na tla, napake pri napajanju in hlajenju, slabi kontakti, nestrokovni posegi in dodelave, okvara komponent ipd.), zaradi česar ta preneha delovati. Popravila medijev in reševanje podatkov pa je drago. Samo za diagnostiko, ali se sploh da kaj rešiti iz diska, boste plačali tudi več kot 500 EUR.

Prav tako lahko v naglici svoj telefon hitro pozabite v bližnji kavarni ali pa na letališču ob lovljenju letala za seboj pustite torbo s prenosnim računalnikom. Neredko se tudi zgodi, da nepridipravi med hojo po mestu nič hudega slutečemu popotniku iz delno zaprtega nahrbtnika neopazno izmaknejo tablico z dostopi do službenih strežnikov.

Pazljivo tudi v podjetjih
Izguba poslovnih podatkov lahko še posebej drago stane podjetja. Spletni goljufi so namreč vsak dan bolj iznajdljivi in nenehno iščejo poti, kako se okoristiti. Med najpogostejšimi incidenti so izsiljevalski virusi, kraja gesel s simuliranimi znanimi spletnimi stranmi (ribarjenje) in t. i. direktorske prevare. Največji posamični znesek izplačane odkupnine za izsiljevalski virus v letu 2017 je po podatkih SI-CERTa znašal 14.800 EUR.

Pravilo 3-2-1
Pomembno, da varnostne kopije naredite za vse elektronske naprave, ki jih uporabljate, pa tudi, da to delate čim bolj redno. Pri tem SI-CERT svetuje, da si zapomnite pravilo 3-2-1:
3 – Vedno imejte tri kopije vseh pomembnih datotek. Primer: originalna datoteka naj bo na vašem računalniku, kopiji pa spravite na zunanji disk in v oblak.
2 – Vselej uporabljajte dva različna tipa medijev. Primer: varnostno kopirajte na USB-ključek in optični medij, na primer DVD, ali v oblak.
1 – Eno varnostno kopijo vedno hranite ločeno od drugih. Primer: če vam v stanovanju zagori ali ga poplavi, obstaja možnost, da bodo uničeni tako računalnik kot oba nosilca z varnostnima kopijama (npr. USB-ključ in DVD). Zato eno kopijo spravite na varno v oblak.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.