20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Inovativna učilnica v Šiški

2 min read

Osnovna šola Spodnja Šiška je prepoznala pomembnost vključevanja najsodobnejše tehnologije v izobraževalni proces. Svojim učencem je želela zagotoviti digitalno opismenjevanje in v njih vzbuditi željo do učenja z uporabo sodobnih metod poučevanja. Želja po razvoju spretnosti in znanj 21. stoletja je v povezavi z Microsoftovo strategijo na področju šolstva pripeljala do projekta Inovativna učilnica, ki je zaživel to jesen. Pri izvedbi projekta pod pokroviteljstvom Microsofta sta sodelovali podjetji Gambit trade in Skupina stroka.si.

Za vzpostavitev inovativne učilnice je vodja projekta, podjetje Gambit trade, zagotovilo 32 tablic Lenovo Miix 310. Tablice so opremili z brezplačnimi licencami za izobraževalno različico igre Microsoft Minecraft: Education Edition za vso šolo. Poskrbeli so tudi za licence za storitev Microsoft Intune for Education za upravljanje tablic za eno leto ter za prenos tehničnega znanja. V Skupini stroka.si pa so na tablice namestili vso programsko opremo ter operacijski sistem Windows 10 Pro.

Kako je inovativna učilnica videti v praksi? Orodje Intune for Education učiteljem omogoča, da na vseh tablicah hkrati odprejo določen program ali datoteko, s čimer uporaba tablic pri pouku poteka hitro in brez zapletov. Najbolj zanimiv del projekta je Minecraft: Education Edition, izobraževalna različica ene najbolj priljubljenih računalniških iger vseh časov, ki jo z velikim uspehom uporablja vse več šol po vsem svetu, saj spodbuja učenje skozi igro. Učitelji na Osnovni šoli Spodnja Šiška bodo z njo ustvarjali lastne vsebine in tako snov predstavili na bolj zanimiv način. Učitelji in učenci bodo v sklopu inovativne učilnice uporabljali tudi priljubljeno programsko opremo Office 365 for Education, ki ponuja številne možnosti za skupinsko delo in komunikacijo.

Učiteljice na Osnovni šoli Spodnja Šiška, ki so v preteklih tednih začele z uporabo tablic pri pouku, poročajo o izjemno pozitivnih prvih vtisih. Že na začetku se je izkazalo, da tablice spodbujajo motivacijo in zabavno učenje. Otroci bi vsako uro delali na tablicah, saj jim je delo z njimi zabavno, in sploh ne opazijo, da na njih počnejo podobne stvari kot v zvezku.

Trenutno tablice pri pouku uporabljajo starejši učenci, sčasoma pa bodo prišle tudi do mlajših. Uporabljali jih bodo pri vseh tistih šolskih dejavnostih, pri katerih bo vodstvo šole ocenilo, da smiselno dopolnjujejo in bogatijo predpisani učni načrt. Ker del učiteljev še ni tako domač s tablicami, se je šola povezala z Osnovno šolo Dobje. Na tej šoli že dlje časa uporabljajo tablice in druge digitalne rešitve, zato so kot pravi digitalni mojstri organizirali predajo izkušenj in dobrih praks. Zaposleni v Osnovni šoli Spodnja Šiška so tako dobili odlično priložnost, da se na delavnicah spoznajo z novo tehnologijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.