23. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Sodoben igričarski računalnik s ceno pod »jurja«

6 min read

S strani prijateljev in znancev večkrat prejmem prošnje, če jim pomagam pri sestavi računalnika za takšno ali drugačno namembnost. Še največ je med njimi mladostnikov, ki si želijo igričarskih računalnikov, starši pa so jim ustrezno postavili proračun. Ta je v konkretnem primeru znašal tisoč evrov. Tokrat je bila želja mladeniča še malce drugačna, zaželel si je novega AMD-jevega procesorja Ryzen, saj je slišal, da je kot nalašč za igre. To sem mu potrdil in se lotil iskanja optimalno uravnotežene kombinacije.

Na koncu sem izbral tole … Prešeren nasmešek na obrazu mladeniča pa je potrdil, da sem zadel v polno.

Procesor: AMD Ryzen 5 1600X

AMD Ryzen 5 1600X je šestjedrni procesor, njegova jedra delujejo s frekvenco 3,6 GHz, ki jo lahko procesor ob obremenitvi samodejno poviša do 4,0 GHz. Predpomnilnika L3 je zelo razkošno odmerjenih 16 MB, kar vsekakor pride do izraza v aplikacijah, ki podpirajo večjedrno zasnovo in večnitnost, saj v njih procesor dobesedno »poleti«. Procesor s končno oznako X ima termalno ovojnico postavljeno pri 95W, čeprav meritve kažejo, da porabi nekaj manj električne energije. To potrjuje tudi za šestjedrnika presenetljivo majhno segrevanje, zato mu bodo kakovostni zračnih hladilniki zlahka kos, obenem pa lahko uporabnik računa še na možnost dodatne pohitritve v obliki navijanja – procesor ima namreč odklenjen množilnik. 6 jeder in 12 niti ob visokih delovnih taktih je pravi recept za igričarski računalnik, ki bo dolgo kljuboval zobu časa.

Procesorski hladilnik: Cooler Master Hyper T4

AMD je sicer z Ryzni poskrbel tudi za precej učinkovite hladilne rešitve, ki so tudi lepe na pogled. A ker je bila prisotna tudi želja po navijanju sistema, sem se odločil nekaj denarja nameniti tudi kakovostnemu hladilniku. Dobri procesorski hladilniki mimogrede dosegajo ceno med 40 in 50 evri, zato je izbrani model Cooler Master Hyper T4 po akcijski ceni 25 evrov posrečen kompromis. Vročecevna zasnova v navezi z velikim 12-cm ventilatorjem poskrbi za hitro in predvsem tiho (!) odvajanje ustvarjene toplote, procesor pa tudi ob taktu 4,0 GHz ob obremenitvi brez težav drži na temperaturah okoli 60 stopinj Celzija. Seveda so mu v pomoč tudi trije v prednjo stranico ohišja vgrajeni ventilatorji, ki skrbijo za dobro »prevetrenost« notranjosti računalnika.

Osnovna plošča: Gigabyte GA-AB350-Gaming 3

Pri osnovni plošči za procesorje AMD Ryzen je ključen podatek ta, da naj omogoča navijanje. Torej sem rabil vsaj nabor B350. A ker že sestavljam igričarski računalnik, je prav, da izberem tudi igričarsko ploščo. V Sloveniji je ta hip ponudba plošč za podnožje AM4 precej revna, zato je bila odločitev toliko lažja. 110 evrov za Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 ni malo denarja, ob boljši ponudbi bi se tu dalo prihraniti dva ali tri desetake, no, včasih moraš sprejeti kompromis. Gigabytova plošča že premore novo posodobitev BIOS-a, ki sprosti rezerve na področju pomnilnika DDR4, tako da nakupa vendarle ne obžalujem. Poleg tega plošča premore dodatne reže PCI Express za vgradnjo grafičnih kartic, če bi tokrat izbrani v prihodnje pošla sapa, ali pa se bi uporabnik odločil, da želi računalnik vpreči v rudarjenje kriptovalut.

Pomnilnik: 8 GB Team Group T-Force Dark red, DDR4-3000

Cene pomnilnika so v zadnjem letu poletele v nebo, praktično so se podvojile. Zato je pri izbiri pomnilnika zmagal razum. Za začetek ga bo 8 GB (dve ploščiči po 4GB), vedno se ga lahko doda. Procesorji AMD Ryzen imajo zelo radi čim hitrejši pomnilnik DDR4, zato pri tem ne gre pretirano varčevati. Najcenejši DDR4-3000 pomnilnik na domačem trgu je veljal 80 evrov in tega sem nabavil. Pa še barvno se idealno ujema …

Pogon SSD: Samsung 850 EVO 250 GB

Pogoni SSD so prehodili zanimivo pot, danes jih je kot peska in trave. Tisti boljši na vodilu SATA pa so si podobni kot jajce jajcu, saj se po zmogljivostih ločijo le za kak odstotek ali dva. Tokrat je zopet odločila akcijska ponudba in prepoznavna blagovna znamka. Za 95€ se je v računalnik vgradil Samsungov SSD-pogon 850 EVO, in sicer v različici zmogljivosti 250 GB, kar bo dovolj za operacijski sistem, programe in cel kup iger.

Grafična kartica: EVGA GeForce GTX 1060 SC Gaming, 3GB GDDR5

Ključni del igričarskega računalnika je seveda grafična kartica. Na trgu se že začenja poznati dvig cen grafičnih kartic, nad katerimi se navdušujejo tisti, ki z njimi računajo kriptovalute. Kljub želji po nabavi Radeona RX580 je njegova trenutna nedobavljivost v zadnjem trenutku poskrbela za spremembo v konfiguraciji. Med »valutarji« manj priljubljene kartice s 3 GB pomnilnika GDDR5 so še ohranile zmerno ceno, zato je bil model EVGA GeForce GTX 1060 kot naročen, pa še oznako SC Gaming ima. Manjši minus predstavlja le hladilna rešitev z le enim ventilatorjem, a temperature tudi med večurnim igranjem niso zbezljale v višave, za kar je zaslužno tudi dobro zračeno ohišje. Glede na to, da bo uporabnik igre igral v ločljivosti 1920×1080 pik, kolikor jih je zmožen prikazati njegov monitor, je grafična kartica idealno zmogljiva, saj bo v večini iger zlahka presegla 60 sličic na sekundo, kar pomeni zelo tekoče igranje.

Ohišje: Silverstone RL06BR-PRO

Izbira ohišja je seveda stvar osebne preference posameznika, sam se zadnja leta navdušujem nad ohišji proizvajalca Silverstone, saj me prepričajo tako z izgledom kot kakovostno izdelavo. Za tokratni igričarski računalnik sem si izbral sveži model Silverstone RL06BR-PRO, ki prepriča z rdeče-črno barvno kombinacijo, v katero je odeta tudi osvetlitev vgrajenih ventilatorjev. Ti so na sprednji stranici kar trije (premera 12 cm), samo ohišje pa za dobro prevetritev omogoča še dodatno vgradnjo dveh ventilatorjev na zgornji in enega na zadnji stranici. Ohišje dimenzij 477 x 455 x 200 mm že s svojo težo (tehta 6,3 kg), da vedeti, da proizvajalec pri materialu ni varčeval. Glavni razlog izbire tega ohišja je poleg lične zunanjosti tudi izjemno posrečena notranja razporeditev, ki omogoča vgradnjo številnih komponent (3x 3,5” naprave in 2x 2,5” naprave). Predel za napajalnik je spretno skrit pod zaobljenim kovinskim predelom in tako kabli (če nimamo modularnega napajalnika) po nepotrebnem ne kazijo notranjosti računalnika – posebej če smo se odločili za izvedbo ohišja s stranskim pleksi steklom. Zelo posrečena so tudi mesta za vgradnjo pogonov SSD, in sicer na hrbtni strani, torej v podobni višini, kot je osnovna plošča. Gumbi za vklop in reže USB (2x USB 3.0 in 2x USB 2.0) so na vrhnji strani ohišja. Ohišje s ceno okoli 85 evrov sicer ni med cenejšimi, a se mi zdi vredno tega denarja. Sploh ker zlahka preživi več komponent.

Napajalnik: SilverStone Strider ES 500W

Glede na dejstvo, da naš računalnik vendarle ne sodi med bolj energijsko požrešne, bi lahko shajal tudi s cenejšim napajalnikom. Kljub temu sam ne zagovarjam nakupa najcenejših napajalnikov, saj so ti polni kompromisov. Zato sem iskal napajalnik moči med 500 in 550W, ki bo več kot kos izbrani konfiguraciji strojnih komponent. Da bosta odličen par z ohišjem (čeprav se napajalnika ne vidi), sem izbral model SilverStone Strider Essential Series 500W, ki se ga dobi že za manj kot 50 evrov. ATX napajalnik že podpira standard ATX 2.4, je precej učinkovit (85 %), saj premore certifikat 80 PLUS. Na vseh ključnih linijah ponuja zadosti toka za tudi precej bolj zahtevne komponente od tokrat vgrajenih, in sicer 3.3V: 24A, +5V: 20A in +12V: 34A. V napajalnik vgrajen ventilator premera 12 cm svoje delo opravlja skoraj neslišno, proizvajalec pa navaja, da so izbrane komponente kos tudi načinu dela 24/7 pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Da se v napajalniku ne bo nabiral prah, pa poskrbi premišljeno postavljena pralna mrežina na spodnji stranici ohišja!

Zaključek

Sestavljeni računalnik deluje zelo hitro in predvsem tiho. Tudi barvna kombinacija vgrajenih komponent je precej simpatična – sploh rdeča barva, a to je, kot rečeno, stvar osebnega okusa.

Štiri desetake, ki so ostali do »jurja«, pa bo uporabnik vložil v novo tipkovnico in miško. Naj se igre začno!

Stroškovnik:

Procesor AMD Ryzen 5 1600X = 250€

Hladilnik Cooler Master Hyper T4 = 25€

Plošča Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 = 110€

Pomnilnik 8 GB Team Group T-Force Dark red, DDR4-3000 = 80€

Pogon SSD Samsung 850 EVO 250 GB = 95€

Grafična kartica EVGA GeForce GTX 1060 SC Gaming, 3GB GDDR5 = 265€

Ohišje Silverstone RL06BR-PRO = 85€

Napajalnik SilverStone Strider ES 500W = 50€

Skupaj: 960€

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.