19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Na koliko pa vi cenite svoje fotke?

2 min read

Portrait of a extended happy family standing in the park.

Verjetno na več kot evrskega desetaka. Ali pač ne? Čeprav ljudje trdijo, da cenijo lastne digitalne spomine bolj kot katere koli druge podatke na svojih napravah, se jim z veseljem tudi odrečejo – v zameno za denar. To namreč ugotavlja raziskava Kaspersky Laba, po kateri imajo za skoraj polovico (49 %) uporabnikov zasebne in občutljive fotografije njih samih največjo vrednost med podatki na njihovih napravah. Sledijo jim fotografije otrok in partnerjev. Samo misel, da bi izgubili dragocene spomine, jih bolj obremenjuje kot denimo možnost prometne nesreče, prekinitev razmerja s partnerjem ali prepir s prijateljem oziroma družinskim članom. Kljub temu so uporabniki ob izzivu, da izbrišejo te podatke za denar, svoje dragocene spomine, kot so fotografije, žrtvovali – že za 10,37 evra.

Pravzaprav ljudje pogosto cenijo svoje naprave in fotografije bolj kot svoje partnerje, prijatelje in hišne ljubljenčke. V raziskavi so ljudje odgovarjali na vprašanje, kako bi jih prizadele različne situacije, vključno z boleznijo bližnjega sorodnika, prekinitvijo odnosa s partnerjem, prometno nesrečo ter izgubo njihovih digitalnih fotografij in kontaktnih informacij. Ljudi po vsem svetu bi najbolj prizadela bolezen ožjega sorodnika. Na drugo in tretje mesto so uporabniki v več regijah po svetu uvrstili izgubo oziroma krajo naprave ter izgubo digitalnih fotografij. S tem so nižje uvrstili druge pretresljive situacije, kot so prometna nesreča, prekinitev odnosa s partnerjem, slab dan v službi, prepir z družinskimi člani ali prijatelji in v nekaterih primerih celo bolezen hišnega ljubljenčka.

Kljub temu pa je poskus, ki so za ga Kaspersky Lab izvedli medijski psihologi na Univerzi v Wuerzburgu, pokazal še drugo plat zgodbe. Četudi so ljudje izkazovali veliko pomembnost njihovih podatkov, so jih bili pripravljeni prodati že za zelo nizke zneske denarja. Sodelujoči v poskusu so ovrednotili podatke na svojih napravah, vključno s fotografijami družine in prijateljev, kontaktnimi informacijami in zasebnimi dokumenti. Vrednosti, ki so jih ljudje navedli, so bile presenetljivo nižje od pričakovanj, saj so poprej trdili, da bi jih izguba podatkov precej pretresla. Ljudje so višje od drugih podatkov ovrednotili svoje finančne in plačilne informacije (v povprečju 13,33 evra). Kontaktne informacije so bile v povprečju vredne 11,89 evra, splošne fotografije pa le 10,37 evra.
Nadalje je poskus pokazal, da so se bili ljudje za denar pripravljeni najprej odreči svojim dragocenim spominom. Ko jim je bilo skladno z zgoraj navedenimi zneski ponujeno plačilo za izbris podatkov, čeprav nobeni podatki nato dejansko niso bili izbrisani, so ljudje pristali prav na izbris fotografij družine in prijateljev, zasebnih dokumentov in fotografij njih samih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.